Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Jegybanki biztost rendeltek ki Matolcsy unokatestvérének bankjába

Jegybanki biztost rendeltek ki Matolcsy unokatestvérének bankjába

Korlátozták a betétek felvételét a NHB Bank Zrt-ben. Korábban a jegybank alapítványok kavarhattak Szemerey Tamás bankja körül. Most az MNB küldött felügyeleti biztost. 

Azonnali intézkedéseket alkalmazott az MNB az NHB Bank Zrt. likviditási helyzetének orvoslása érdekében. Az intézkedések célja a likviditási helyzet romlásának megakadályozása és különösen a betétesek érdekeinek védelme – olvasható a Magyra Nemzeti Bank közleményében. Bank tulajdonosa Szemerey Tamás, aki Matolcsy György MNB elnök unokatestvére.

Az MNB közleményes szerint minden hitelintézetnél folyamatosan nyomon követi a likviditási helyzet – azaz a betéteseknek szükség esetén akár azonnal kifizethető pénzmennyiség – alakulását. Ha bármelyik hitelintézet likviditási helyzete azt megköveteli, a jegybank minden esetben megteszi a szükséges intézkedéseket. Az NHB Bank likviditásának vizsgálata során megállapításra került, hogy a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, ez az MNB azonnali beavatkozását indokolja. (Vagyis fizetésképtelenség fenyegeti a bankot.)

Az MNB ezért a mai naptól 30 napra elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Ezen kötelezések végrehajtásának biztosítására az MNB az NHB Bankhoz felügyeleti biztost rendelt ki. Az MNB egyidejűleg felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket.

Az MNB a rendelkezésére álló adatok alapján összesen 67 olyan magánszemély és 88 vállalati betétese van a banknak, akit a 7 millió forintos betétkivételi korlát az ennél magasabb összegű betét miatt érint, közülük 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel. A likviditási helyzet rendezése esetén OBA kártalanításra esetükben sem lesz szükség.

Az intézkedés nem érinti az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

Az előírt intézkedések végrehajtásának technikai lebonyolítása érdekében az MNB a felügyeleti biztos kérelmére a mai napra bankszünnapot rendelt el. A Bank a holnapi naptól tovább folytatja működését.

Az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2% százalékát teszi ki, likviditásának megrendülése a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását semmilyen módon nem fenyegeti – írja az MNB.

2017-ben még nagyon nagyot ment a NHB Bank:

  • 2017 végén 81 százalékkal több pénz volt a bankban, mint 2016 végén, kihelyezni 55 százalékkal sikerült többet. Az NHB tiszta nyeresége 700 százalékkal nőtt egyetlen év alatt, úgy, hogy működésre egymilliárddal többet költöttek.
  • A bank szárnyalásával párhuzamosan Matolcsy György Pallas Athéné-birodalmában százmilliárdos pénzmozgás volt, feltűnt majd eltűnt egy hatalmas, rejtélyes bankbetét-állomány, és lett egy titokzatos befektetési alap, aminek 2017 végén kellett, hogy legyen bankbetétje.
  • Nem zárható ki, hogy az NHB szárnyalásának és a Pallas Athéné-birodalom pénzbűvészkedésének a világon semmi köze egymáshoz.

 

Irtózatosan megpakolták Matolcsy unokatestvérének bankját

Irtózatosan megpakolták Matolcsy unokatestvérének bankját Hatalmasat ment a Matolcsy György unokatestvérének tulajdonában álló NHB Bank 2017-ben. 2017 végén 81 százalékkal több pénz volt a bankban, mint 2016 végén, kihelyezni 55 százalékkal sikerült többet. Az NHB tiszta nyeresége 700 százalékkal nőtt egyetlen év alatt, úgy, hogy működésre egymilliárddal többet költöttek.