Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Indoklás nélkül rúgja ki az ÁSZ száz régi dolgozóját

Indoklás nélkül rúgja ki az ÁSZ száz régi dolgozóját

Majdnem száz régi, felkészült számvevőt akar utcára tenni az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – írja a Népszava. Az elnök, Domokos László december 14-én délelőtt az alkalmazottaknak karácsonyi jókívánságot küldött egy körlevélben. A többségében már 2010 óta ott dolgozók, és még sok szakszervezeti tag azonban ehelyett délután egy egészen más tartalmú levelet kapott az osztályvezetőjétől:

„Tájékoztatom, hogy az Országgyűlés elfogadta az Állami Számvevőszékről, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. Egyúttal mellékelten megküldöm a munkáltató által az Ön részére megajánlott,

a jogviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló megállapodást.”

A lap azt írja levélből az is kiderült, hogy az „ajánlat” csak december 19-ig él, vagyis mindenféle egyeztetés, előzetes értesítés helyett csak azok kaphatják meg a közös megegyezéssel járó pénzeket, akik szerdán a munkaidő végéig három példányban aláírva beviszik a megjelölt irodába az elbocsátásukat közös megegyezésre festő papírokat. Aki a munkaviszonya megszüntetésének ezt a gyors megoldását nem fogadja el, az ennél sokkal rosszabbul jár, hiszen az ÁSZ elnöke a múlt héten elfogadott

törvénymódosítás szerint januártól szinte bármit megtehet a beosztottaival:

egyoldalúan módosíthatja a kinevezéseket, és egyetlen pontra kell ügyelnie: 40 százaléknál több pénzt nem vonhat el a fizetésükből.

Az ÁSZ-nál dolgozó szakembernek ilyen esetben egy lehetősége marad: kinevezése módosításától számított négy munkanapon belül felmondhat, de csak akkor, ha a fizetésének csökkentése túllépte a negyven százalékot, egyébként meg mehet a bíróságra az igazáért.

A parlament fideszes többsége ugyanis azt szavazta meg, hogy a számvevők teljesen kiszolgáltatottak legyenek.

„Az ÁSZ együttműködési és elhelyezkedési ajánlat keretében az ÁSZ összesen mintegy 100 dolgozójának ajánlotta fel a közös megegyezés lehetőségét” –válaszolta Állami Számvevőszék sajtóosztálya a Népszava megkeresésére, majd azt is hozzátették, hogy „számos eszközzel támogatják a munkavállaló sikeres elhelyezkedését”.

Borítókép : Ivándi-Szabó Balázs