Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Börtönre ítélték a „Migránsriasztó” nevű portál üzemeltetőjét

Börtönre ítélték a „Migránsriasztó” nevű portál üzemeltetőjét

Két év és tíz hónap börtönnel sújtotta kedden a berlini tartományi bíróság azt a férfit, aki a “migránsriasztó” (Migrantenschreck) elnevezésű, Magyarországról működtetett portálján keresztül adott el illegálisan fegyvereket a többi között Németországba. A döntés nem jogerős, az ítélet ellen a vádlott fellebbezhet.

Mario R.-t a német fegyver törvény megsértésében találták bűnösnek. A 35 éves férfi 2016 májusa és novembere között engedély nélkül, Magyarországról üzemeltetett egy olyan webshopot, amely Németországban kínált eladásra

hosszú csövű puskákat, sörétes puskákat és gáz-riasztófegyvereket.

A postai csomagküldő szolgálattal továbbított fegyverek, amelyek egy része gumilövedékekkel működik, egy bírósági szakértő megállapítása szerint a nagy torkolati energia miatt potenciálisan alkalmasak az élet kioltására, s ezért Németországban engedélykötelesek.

Bár a bíróság szerint Mario R. bár nagyrészt elismerte bűnösségét, a törvényszék súlyosbító körülményként értékelte az uszító jellegű reklámot a Migrantenschreck nevű honlapján. A vádlott egyebek mellett

azzal kínálta honlapján a fegyvereket, hogy azokkal „le lehet teríteni a menedékkérőket”.

A berlini tartományi bíróság az ítélet szóbeli indoklásában kiemelte: Mario R. ezzel különösen álnok módon kihasználta az illegális bevándorlókkal szembeni hangulatot. A bíróság egyben elrendelte az illegálisan értékesített fegyverek eladásából származó 99 ezer euró bevétele elkobzását.

A férfit Magyarországon március végén vette őrizetbe a rendőrség európai elfogatóparancs alapján.
Mario R. értesülések szerint Ausztriába és Svájcba is postázott fegyvereket. A német ügyészség közölte, ebben már nem illetékes, de a külföldi vásárlók ellen nyomozást folytatnak az érintett országok hatóságai. Az ügyészség ugyanakkor hozzátette: Mario R. németországi vásárlóinak többségét már elítélték.

A német vádhatóság szerint a férfi ellen uszítás gyanúja miatt is eljárás folyik. Az ARD német országos köztelevízió a tagesschau.de című hírportálján az üggyel kapcsolatban azt írta március végén, hogy a férfi ellen indított eljárás során arra utaló adatok is előkerültek, hogy

ő állhat bizonyos uszító honlapok mögött, amelyek szélsőséges, antiszemita, a holokausztot relativizáló tartalmakat terjesztenek.

(MTI)

Borítókép forrása: MTI / Marjai János / Képünk illusztráció!