Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A tüntetők végigjárták a Fidesz-média szerkesztőségeit, és beolvasták nekik az 5 pontot

A tüntetők végigjárták a Fidesz-média szerkesztőségeit, és beolvasták nekik az 5 pontot

Zsinórban immár az ötödik, éjszakába nyúló tüntetés kezdődött hétfő este – ezúttal a napközben is folyamatos botrányok helszínévé vált MTVA Kunigunda utcai székháza előtt. Szerda, csütörtök, péntek és vasárnap éjszaka több ezres tömegtüntetés volt előbb a Parlament, majd az MTVA-székház előtt a botrányos körülmények között és az ellenzék szerint jogsértően elfogadott rabszolgatörvény elleni tiltakozásul.

A Zoom.hu a Facebookon élőben közvetítette az eseményeket az MTVA-székház elől, valamint a Fidesz-médiát bejáró túrát is elkaptuk. Három videót tudunk erről önökkel megosztani.

A közvetítés első része:

A közvetítés második része:

A közvetítés harmadik része:

A napközben az MTVA vezetése által “segítségül hívott” óbudai jegyző és egy birtokvédelmi határozat alapján hétfőn kora este megpróbálták kitessékelni a bent táborozó ellenzéki képviselőket a közmédia székházából, de ők nem hajlandóak elmenni.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség

A Párbeszéd politikusa, Tordai Bence Facebook-közvetítésében egy rendőrhölgy ismertette a képviselőkkel, hogy

birtokvédelmi eljárás hatálya alá tartozó területen tartózkodnak, és ha nem hagyják el az épületet, rendőri intézkedés történhet velük szemben.

Közben mentőautóval vitték el az épületből a DK-s Varju Lászlót, akit előzőleg több biztonsági őr vitt földre az épület folyosóján. Varju előtte még elmesélte, hogy a szerkesztői szobához ment, ahol az üvegfalon keresztül nézte a szerkesztőség munkáját. Szavai szerint ezt nem hagyták, s hatan leteperték.

A tömeg hangosan követelte petíciója öt pontját: a rabszolgatörvény eltörlését, az európai Ügyészséghez csatlakozást, a rendőri túlórák csökkentését, független bíróságot és közmédiát.

Közben a rendőrök felkészültek az esti tüntetés új résztvevőinek fogadására: a készenlétisek felsorakoztak a Kunigunda útján. Az MTVA vezérigazgatója, a tüntetők követeléseit beolvasni nem hajlandó – jogerősen hírhamisítónak nevezhető – Papp Dániel nevének említésekor a tömeg hangos pfújolásban, füttyben tört ki.

Szél Bernadett a mikrofonnál – a képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség

A színpadra lépő Hadházy Ákos mellé felsorakoztak a napközben a közmédia-székházban tüntető és emiatt gyakran fizikai atrocitást is elszenvedő politikustársai, majd együtt elénekelték a Himnuszt. Ezután Hadházy arról beszélt:

vannak fájdalmas testrészei, de sokkal jobban fáj neki, hogy milliók előtt járatják le a kormánypárti médiumok és a közmédia a rabszolgatörvény ellen kiállókat.

Közben a tömeg “Szép volt Laci!” skandálással köszönti és bíztatja a mentőautóval elszállított DK-s Varju László képviselőt. Hadházy a saját és a tüntető tömeg nevében visszautasította, hogy keresztényellenesek lennének, ahogy több helyen a kormánymédia állítja.

Több ezres a tömeg – a képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség

Tóth Bertalan MSZP-elnök pedig arról beszélt, hogy végre egységesen, összefogva léptek fel az ellenzéki pártok a rabszolgatörvény megszavazása ellen, és azóta is. A DK-s Székely Sándor péntekre és január 2-ára is tovéábbi tüntetéseket jelentett be. A Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea pedig arról beszélt: üzenik Orbán Viktornak, Pintér Sándornak és a közmédia vezetőjének:

hiába nem engedik, hogy beolvassák a követelésüket, a tömeg nem megy haza, és ha kell napokig-hetekig tüntetnek majd.

Szél Bernadett: sokszor féltem

Szél Bernadett független képviselő a belügyminiszter lemondását követelte, és bevallotta, hogy sokszor félt a közmédia székházában, amikor fegyveres őrökkel találkozott. Felszólította Orbán Viktor kormányfőt is, hogy adjon magyarázatot arra: a munkájukat végző, szabályt nem sértő ellenzéki országgyűlési képviselőket hogyan ütjetnek-verhetnek egy közintézményben?

Szél az MTVA központját a Birodalom Halálcsillagának nevezte.

Szél Bernadett – a képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség

Végül Szél Bernadett – miután ő is felolvasta az ötpontos követeléslistát és megköszönte a segítséget a Momentumnak is – azzal zárta beszédét: “ne hagyjuk magunkat”. Fekete-Győr András Momentum-elnök is színpadra lépett és arról beszélt, hogy az elmúlt napokban száz kilométert sétált a tüntetéseken, csípte a szemét a könnygáz, de nagyon büszke arra, hogy mindennek a részese lehet, bár “még hosszú út vár ránk.”

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség

Fekete-Győr úgy vélte, végre, 8 év után az emberek és az ellenzék erőt mutatott, mert rájöttek, hogy Orbán Viktor és rendszere csak az erőből ért. Azt is mondta, ha péntekig nem olvassák be a követeléseket, akkor arra kér mindenkit, hogy Budapesten és minden megyeszékhelyen “látogassuk meg a Fidesz-média helységiet, és követeljük ezt az öt pontot”.

Hadházy Ákos – a képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség

Erre, és a “nemtetszés kifejezésére” biztatott Hadházy is. A független képviselő amúgy bejelentette azt is, hogy gyűjtést indítanak a tömegben azért, hogy kifizethessenek egy kötelezően leadandó társadalmi célú hirdetést a közmédiában, így végre elérnék, hogy leadják az ötrpontos követelést és az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló akcióra felhívást.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség

Színpadra állt Székely Tamás, a Vegyipari Szakszervezet vezetője is, és bejelentette, hogy ha Áder János aláírja a rabszolgatörvényt, akkor kezdődnek a sztrájkok. A Zoom.hu már írt arról, hogy napközben megküldte a házelnök Áder Jánosnak az utcai tiltakozáshullámot kiváltó rabszolgatörvényt, az államfő pedig aláírhatja, visszaküldheti az Országgyűlésnek, vagy megküldheti az Alkotmánybíróságnak a törvényt:

Politikai kishal-e a rabszolgatörvény, hogy visszadobja Áder?

Aláírhatja, de vissza is küldheti a Parlamentnek Áder János a rabszolgatörvényt, vagy – ahogy az ellenzék javasolja – normakontrollt kérhet az Alkotmánybíróságtól. Az államfő volt már, hogy nem írt alá jogszabályt, de azoknál amiknél direkt kérték, hogy ne, pont megtette – mint a lex CEU vagy a Stop Soros.

Nagy-Navarro Balázs felszólítására – ahogy az eddigi alkalmakkor és néhány éve az internetadó elleni tüntetésen is – a tömeg magasba emelt telefonjával világított, és közben zengett a “Mocskos Fidesz!”. Végül a NAV-botrányt kirobbantó, a tüntetést bejelentő Horváth András befejezttnek nyilánította a demonstrációt, de egyúttal jelezte: az, hogy most hazamennek, az nem jelenti azt, hogy ne küzdenének tovább az ismert, ötpontos követeléslistáért. A többiekhez hasonlóan ő is azt kérte a tömegtől, hogy ne bántsák a rendőröket.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség

Vége, de még maradnak

Ugyan Horváth András bejelentésével elvileg hivatalosan véget ért az este hat órára bejelentett tüntetés, de a tömeg nem akar oszlani. Azt kiabálják: “Elegünk van, nem megyünk haza!”.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség

Azt is skandálják, hogy “Szabad ország, szabad egyetem!”, illetve még az is, hogy “56-tól féltek!”. Sokan síppal, dudákkal, dobokkal érkeztek – ez elég messzire el is hallatszik. Ahogy az is, hogy “Minden nap tüntetünk!”, vagy a “Hoztunk nektek gerincet!”

Üzennek Orbánnak a “diktátor” és a “takarodj”, a kormánypártnak a “mocskos Fidesz”, végül az MTVA-vezér Papp Dánielnek a “hírhamisító” kiáltásokkal.

Eközben a közmédia székházában tartózkodó országgyűlési képviselők attól tartanak, hogy hamarosan a rendőrök teszik ki őket onnan, miután a III. kerületi jegyzőtől birtokvédelmi eljárást kért a közmédia vezetése. A bentlévő parlamenti képviselők üzentek és köszöntötték a kint tüntető tömeget. Felmerült, hogy kijönnek, de az is, hogy a tüntetők mennek be hozzájuk, ám egyelőre erre nem került sor. Viszont a képviselők élőben bejelentkeztek az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A rendőrök nem intézkedtek

A rendőrség fél nyolc körül közleményben jelezte, hogy a tüntetés szervezője 19 óra 18 perckor befejezettnek nyilvánította a rendezvényt, rendőri intézkedésre addig nem került sor.

A tüntetők jó része a rendezvény hivatalos vége ztán is maradt tehát az MTVA székháza előtt, és arra rendezkedtek be, hogy hosszabb távon maradnak még. Az a hír járja, hogy érkezik hamarosan Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere és beszédet mond.

Márki-Zay: csalással győztek

“Választási csalással és a migránshazugsággal nyert tavasszal a Fidesz”, pedig nem Soros, hanem a Fidesz hozott be “illegális bevándorlókat és bűnözőket” a letelepedési kötvényekkel – mondta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere, aki szerint a jelenlegi hatalom

csak egy poulista kleptokrácia, ők ideológiai nélküli tolvajok.

A politikus szerint ha lesz Békemenet, akkor oda kell menni rá minél többen, és elmondani a Fidesz-szuimpatizánsoknak mindezt. Azt mondta, hogy Románia már leelőzött minket, ez az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának 8 éves teljesítménye. Az elmúlt időszak legnagyobb kormányzati bűnének pedig a kivándorlást nevezte Márki-Zay. Szerinte nem elárulni, hanem támogatn i és segíteni kellene a nyugati demokráciákat, ehhez viszont új kormányra lesz szükség.

Márki-Zay Péter – a képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség

Magyarországon se jogállam, se sajtószabadság nincs, ez hazugság, hiszen embereket megfélemlítenek, kirúgnak az állásukból, sorra vásárolják fel és zárják be az ellenzéki sajtóorgánumokat – sorolta a polgármester. Kijelentette:

Magyarország nem Orbán Viktor gyarmata, addig küzdünk együtt, amíg ez a rendszer meg nem bukik.

“Nem tudjuk a napot és az órát, de valamikor vége lesz, hiszen ez a rendszer erkölcsileg már megbukott” – fejtette ki, emlékeztetve 1989-re. Ennek a kormánynak is lehet hasonló vége, de fontos, hogy ennek tisztességesen kell végződnie, nem erőszakkal és rombolással.

Erős a rendőri készültség – a képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség

Márki-Zay szerint “tanultunk 1989-ből, most lesz elszámoltatás, lesz börtön, és visszavesszük a nemzeti vagyont!” Azt is mondta, azért is van szükség az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra, mert a hatalom képviselői közül többen már börtönben lennének. “Ha visszatér a kormány a demokrácia útjára, akkor mi is visszatérünk az otthonainkba, hajrá Magyarország, hajrá magyar emberek!” – búcsúzott Márki-Zay.

Schneider Tamás – a képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség

Ezután Schneider Tamás Jobbik-elnök lépett színpadra és arról beszélt, hogy le akarja járatni a kormánymédia, a hatalmat kritizálta, végül arra szólította fel a tömeget: tartsanak ki és tegyenek meg mindent, hogy a “enyves kezű maffiakormány” eltűnjön.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség

A tüntetők csokival kínálták meg a felsorakozott rohamrendőröket, ám ők nem fogadhatnak el tőlük semmit.

Kijöttek és lelkesítettek a képviselők

Közben kijöttek a székházból a bentlévő országgyűlési képviselők. Az MSZP-s Korózs Lajos – saját meghatározása szerint parlamenti forradalmár” – szerint nincs vége semminek: folytatják, és szerinte létre kell hozni egy új ellenzéki kerekasztalt, továbbá új alkotmányt is kell alkotni.

Niedermüller Péter, a DK ep-képviselője arról beszélt, úgy érzi magát, mint Törökországban, vagy Oroszországban.

Kijöttek a képviselők az épületből – a képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség

Párttársa, Oláh Lajos azt mondta, ideje elzavarni a kormányt. Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó azt emelte ki, hogy az ellenzék végre összefogott, és azt ígérte, folytatják. A Párbeszéd politikusa, Tordai Bence arról beszélt, hogy “együtt, egymásért, szolidaritásban” tudnak cselekedmni, mindenhol, ahol “fáju ennek a rezsimnek.” A Jobbikos Jakab Péter azt mondta, “itt már nemzetstartégiai jelentőségű a hazudozás”.

Hideg van – a képre kattintva galéária nyílik! Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség

Bősz Anett, a Liberálisok politikusa szerint “Orbánt talán zavarja, hogy jogaink vannak, minket viszont ne zavarjon, és gyertek vissza ide minden nap tüntetni, mi is így fogunk tenni.” Az MSZP-s Harangozó Tamás kijelentette: “ez nem az ellenállás vége, hanem annak a kezdete, hajrá demokraták”.

A független Szabó Szabolcs arról beszélt: “Orbán meg a rendszere is geci”.

Az MSZP budapesti elnöke, Molnár Zsolt pedig arra kérte a tüntetőket, segítsenek abban, hogy Orbánnal együtt Tarlós is menjen, ehhez az kell, hogy egyetlen ellenzéki főpolgármester-jelölt legyen. A DK-s Gréczy Zsolt szerint “ez már nem arról szól, hogy mi van az egészségüggyel, az oktatással, hanem az a lényeg, hogy Orbánnak mennie kell, úgyhogy az új jelszó: ellenállás!”

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség

A Hír TV után irány a Mediaworks!

A hideg ellenére is kitartanak 9 óra után is a tüntetők, zeng a “Diktátor!” és a “Bajszos szar!”, valaki pedig elkurjantotta magát, hogy “Kossuth tér!”, de egyelőre a tömeg nem nagyon mozdul, csak egy kisebb csapat indult el a néhány hónapja “visszafideszesített” Hír TV központjához. Útközben érintették a III. kerületi Fidesz-irodát, de az üres, rendőrök által sem őrzött épületnél csak megálltak skandálni, kárt nem okoztak.

Eközben a Kétfarkú Kutyapárt fényfestéssel “dekorálják ki” a közmédia székházát, hatalmas tetszést aratva a tüntetők között.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség

A tömeg egy része közben odaért a Hír TV óbudai bázisához, ahol rendőrsorfal fogadja őket. Egyelőre farkasszemet néznek a tüntetők és a tévé védelmére felsorakozott rohamrendőrök. Nemes Balázs, a Momentum politikusa itt is felolvasta a tüntetők ötpontos követelését, ami a közmédia székházánál már elhangzott. (Egyes hírek szerint az egyik tüntető sárga festékkel fújta le a Hír TV-nél egy rendőr kabátját.)

Rendőrök kísérik a Mediaworks-höz vonuló tüntetőket – a képre kattintva galéria nyílik!

A Kunigunda utcai közmédia-székháztól a Hír TV közeli székházához a tömeget vezető Momentumosok közben újabb úticélt jelöltek ki: a Hír TV-től most a nemrég még Mészáros Lőrinc tulajdonában állt, majd a jobboldali médiaalapítványnak felajánlott Mediaworks-csoport Bécsi úti központját.

A kórházból üzent a DK-s Varju László

A még kora este a közmédia székházában a biztonsági őrök által földre vitt és a tüntetés elején mentőautóval elszállított DK-s Varju László országgyűlési képviselő a kórházból nyilatkozott az ATV-nek. Egyelőre többkörös röntgenvizsgálatokon van túl, melyeknek vár az eredményére. A bordáját fájlalja, reméli, nincs törés. Azt is elmondta, akkor sérült meg, amikor a szerkesztőségekhez ment fel és ott 6 biztonság őr elkapta és a folyosón rángatták 15-20 métert, majd amikor nem bírtak vele, akkor került a földre.

Hollik szerint hazugság minden

Miközben több helyszínen is javában zajlik a kormányellenes tüntetés, a Kovács Zoltánt alig két hete a kormányszóvivői poszton váltó KDNP-s Hollik István az Echo TV-ben elemezte az eseményeket – vette észre a Mérce.

A műsorban megkérdezték a kormányszóvivőt, mi lett volna, ha beolvassák a tüntetők 5 pontját a köztévében.

Erre ő: „Az a helyzet, hogy ezen már túl vagyunk (…) azokat a kezdetű mondatokat elfelejthetjük, hogy mi lenne, hogyha. Ugyanis itt már megtörténtek bizonyos cselekmények, tehát ezeken már túl vagyunk. És ezt gondolom, hogy ezek kimerítik az a törvénysértésnek a jellegét.” Azt is mondta, hogy az ellenzék az ellenzék „ordas nagy hazugságokat” terjeszt a rabszolgatörvényről.

Eközben Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök Bécsbe utazott az EU-Afrika Fórumra – közölte késő este Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel. A tanácskozáson 25 afrikai állam képviselői, köztük hét állam- illetve kormányfő, európai részről 13 állam vagy kormányfő vesz részt, valamint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A fórum középpontjában az Afrika és az EU közötti gazdasági együttműködés javítása áll.

Haladnak végig a Fidesz-média szerkesztőségein

A Ripost szerkesztőségéhez is odaért a tömeg, ahol a talán még dolgozó szerkesztőségi tagoknak az épületen kívülről beolvasták az 5 pontot. Ezután eszükbe jutott a tüntetőknek, hogy a Schmidt Mária tulajdonában álló Figyelő is a környéken van, egészen pontosan a Flórián téren, úgyhogy oda is ellátogattak. Zúgott a

Ki nem ugrál, Schmidt Mária, hej, hej!

Bárány beolvasta az 5 pontot az Echo TV-ben

Meghívták a Fidesz-média egyik tévéjébe, az Echo TV-be az MSZP elnökségi tagját, Bárány Balázst, aki a beszélgetés legelején felolvasta az 5 pontot, a közmédiában ezt nem tudja megtenni az ellenzék. Bárány ehhez azt tette hozzá, hogy ennyitől, ettől az öt mondat felolvasásától rettegnek az adófizetők milliárdjaiból finanszírozott köztévénél:

Vége a Fidesz-médiát körbejáró túrának

A tüntetők a volt Népszabadság szerkesztőségénél (igen, ebbe az épületbe tették a Mediaworks központját) a végére értek a média-túrának, néhányan még visszakészültek a Kunigunda utcába, de ott már oszladoztak az emberek. Számításaink szerint egyik helyszínen sem lehettek már többen egy-két száznál, így úgy tűnik, a tüntetés véget ért.

Valami végleg megváltozott

A hétfő fordulópont volt a tüntetéssorozatban, mivel napközben sem hagyta ott a tömeg a helyszínt, több tucat ellenzéki politikus pedig tettekre szánta el magát: élve képviselői jogaikkal, többen bementek a székházba és be akarták olvastatni a kint tüntető tömeg ötpontos követelését, köztük a rabszolgatörvény visszavonását. Ez azonban azzal végződött, hogy a közmédia biztonsági őrei egyszerűen kihajították őket az épületből.

A hétfő esti újabb tüntetést megelőző 12 óra legfontosabb eseményei röviden:

Már a reggeli órákban elszabadultak a indulatok a köztévé székházában: erőszakkal vitték ki az őrök Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselőket az épületből.

Megszólalt a Fidesz is a reggeli események után, és arra jutottak, hogy a tüntetők meg akarják félelmlíteni az MTVA-ban dolgozó újságírókata kormánypárti média eközben szürreálisan számol be az eseményekről

A közmédia továébbra sem volt hajlandó beolvasni a tün tetők ötpontos követelésétezt megtette viszont Kálmán Olga a saját Facebook-oldalán

Az ellenzéki pártok egységesen álltak ki és ítélték el az MTVA-nál történteket, és parlamenti vagy civil vizsgálóbizottsággal tárnák fel a jogsértéseket

Délután az MTVA épületében biztonsági őrök rángatták meg a DK-s Vadai Ágnest: azt mondta, öten rontottak rá, a rendőrök pedig tétlenül nézték mindezt

Az MSZP parlamenti képviselője, Kunghalmi Ágnes is megsérült a köztévé székházában, ahogy megpróbált átjutni egy bezáródó ajtón

A DK-s Varju Lászlót pedig földre teperték a közmédia biztonsági őrei: a politikus a lábát fájlalta és nem tudott felállni a földről

Nem árt tudni, hogy mihez van joga az MTVA őreinek: ahhoz semmiképp, hogy erőszakot alkalmazzanak és kidokidobják az ellenzéki politikusokat

Ez történt eddig

December 16.

A tüntetéssorozat negyedik napján, vasárnap a Hősök terére “Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr!címmel hirdették meg az újabb demonstrációt. A menet a Hősök teréről indult az Alkotmány utcába, majd onnan a Kunigunda útjára vonult. Itt Hadházy Ákos felolvasta a petíciójukat, később pedig több ellenzéki politikus is bement a köztévé épületébe.

Tüntetők a tévészékház előtt vasárnap éjjel Fotó: Veres Viktor

A biztonsági őrök nem engedték be a képviselőket arra a részre, ahol az MTV stúdiója, szerkesztősége van. Miután kiderült, hogy nem akarják beolvasni az ötpontos petíciót feszültté vált a hangulat bent is és kint is. Odakint elkezdődött a lökdösődés az első sorokban, a tömeg a rendőröket dobálta, be akartak jutni a székházba. Válaszul érkezett a könnygáz. Közben a képviselők telefonon próbálták elérni Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját, de nem vette fel a telefont.

December 14.

A fővárosi tüntetéshullám harmadik napján, pénteken ismét hatalmas tömeg vonult utcára: délután öt órakor, a megszokott helyszínen, a Kossuth téren gyülekeztek, ahol több ellenzéki politikus is felszólalt. Az MSZP-t Kunhalmi Ágnes, a Párbeszédet Tordai Bence, a DK-t Vadai Ágnes, a Momentumot Donáth Anna, az LMP-t Schmuck Erzsébet képviselte, de beszélt Hercegh Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője is.

Tordai Bence Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A beszédek után elindult a tömeg, tettek egy kört a városban és visszaértek a Parlament elé, majd a tüntetők egy része a Lánchíd felé indult, majd onnan a Sándor-palotához.

Korrábi cikkünkben Pion kolléga remek forradalmi induló-, dal- és rigmus-történetet készített a tüntetések zeneiségéről, amelyet ide kattintva elolvashat.

Budapest, 2018. december 14.
A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevõi vonulnak a Szent Istvan körúton 2018. december 14-én.
MTI/Mohai Balázs

December 13.

A fővárosi tüntetéshullám második napján, csütörtökön öt órától újra a Kossuth téren gyülekeztek a rabszolgatörvény ellen tiltakozók. Az eredetileg békésnek induló akció során a rendőrség végül ismét számos alkalommal alkalmazott könnygázt. A többezres tömeg előbb a Margit hidat, majd a Lánchidat foglalta el, onnan pedig visszatért a Kossuth térre. A Parlament előtt többek között a Momentum alelnökét is kiemelte a rendőrség a tömegből, Donáth Annát péntek reggel engedték ki a X. kerületi rendőrségről. Lezárásképp a rabszolgatörvényt elutasítók az EMMI-hez vonultak, onnan a Nagykörútra mentek, ahol a rendőrség fokozatosan morzsolta fel őket.

(Arról, hogy ezek a tüntetések miért mások a korábbiakhoz képest, itt írtunk!)

Fotó: Csóti Rebeka

December 12.

Szerdán a Kossuth téren éjjel egyig néztek farkas szemet a tüntetők a rendőrökkel, majd – a TASZ szerint jogellenes módon használt – könnygázzal és paprikaspray-vel kiszorították őket a Nádor utca irányába.

Könnygázzal kiszorították a tüntetőket a Kossuth térről, de csütörtökön visszatérnek

Több tüntetői csoport egyesülése után ezrek gyűltek össze estére a Kossuth téren, miután a kormány szerdán elfogadta a “rabszolgatörvényt”. Rohamrendőrök védik az épületet, a paprikaspray mellett könnygázt is bevetettek. A Zoom.hu élőben közvetített a helyszínről: A rendőrség késő este közleményt adott ki a honlapján, “A rendőrség higgadt” címmel.

A demonstrálók “Visszajövünk” skandálással búcsúztak, a Facebookon pedig már aznap éjjel megjelent az újabb meghirdetett akció.

(Arról, hogy lehet-e a rabszolgatörvény ellen sztrájkolni, és van-e értelme, itt írtunk!).

Rabszolgatörvény: lehet-e ellene sztrájkolni, és van-e értelme?

Példátlan sztrájk- és tiltakozás-hullámot indíthat el, hogy botrányos körülmények között, és az ellenzék szerint jogilag is vitatható módon megszavazta a parlamenti Fidesz-KDNP többség a rabszolgatörvényként elhíresült új túlóra-szabályozást.

Fotó: Halász Nóra

Mint arról a Zoom.hu beszámolt, hiába tűnt úgy, valójában mégsem enyhítettek túlzottan a túlóráztatás lehetőségét kiterjesztő törvényjavaslaton. Rögtön a Munka törvénykönyve módosításának elfogadása után több szakszervezet sztrájk- és tiltakozás-hullámot jelentett be, a Jobbik pedig Áder Jánoshoz vonult.

Ha Áder János aláírása után kihirdetik a törvényt, a jövőben évekig is elnyújthatják a munkaadók a túlórapénzek kifizetését, valamint akár 400 órára nőhet a kiróható túlórák száma.

Borítókép: A tüntetők a Ripost szerkesztőségénél / Fotó: Ivándi-Szabó Balázs