Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Van olyan cég, ahol már el is rendelnék a 400 órás túlórát

Van olyan cég, ahol már el is rendelnék a 400 órás túlórát

A Hvg.hu egyik olvasója már meg is kapta munkaadójától a 400 órás túlórára való áttérésről szóló szerződésmódosítását.

A parlament múlt szerdán fogadta el Munka törvénykönyvének azon módosítását, amely a munkaidőkeretben foglalkoztattak számára a jelenlegi évi 250 túlórával szemben, 400 óra elrendelésére ad jogot munkaadónak, illetve azt is, hogy mindezt a jelenlegi 12 hónappal szemben ezt 36 hónap alatt kell elszámolni. A kormány azt szajkózta, hogy itt csakis önkéntes túlmunkáról lehet szó. A törvényjavaslat jelenleg Áder János köztársasági elnök asztalán van – azt még nem írta alá, vagyis nem lépett hatályba. A napok óta tartó tüntetések – többek között épp a rabszolgatörvénynek csúfolt módosítások miatt törtek ki.

Ennek ellenére már van olyan magyar munkaadó, amely megkezdte munkaszerződések módosítását. A Hvg.hu egy olvasója küldött el egy szerződésmódosítást, amely 2019. január 1-jétől lépne érvénybe egy kelet-magyarországi cégnél. A módosításban 400 megengedett túlóra szerepel, melyet a munkáltató saját jogkörben rendelhet el. 5 százalékos pótlékkal jutalmazzák a túlórát, amit pénzen vagy szabadidőben lehet kifizetni. “A túlórapótlékot a törvényi rendelkezéseknek megfelelően az elrendelt túlórák teljesítését követően 36 hónapon belül köteles kifizetni.”

A képünk illusztráció, forrás: MTI Fotó/Máthé Zoltán