Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lehet, hogy megsérült a térde és nem is tud róla?

Lehet, hogy megsérült a térde és nem is tud róla?

Kevésbé megterhelő műtét és rövidebb rehabilitáció jellemzi az ízületi tükrözést vagy más nevén artroszkópiát, amely ma már gyakran alkalmazott eljárás a mozgásszervi panaszok gyógyítása terén. A szakember azt mondja, azért is népszerű módszer, mert a térdízületet és így a pácienst is kisebb megterhelés éri az operáció során, majd gyorsabban visszatérhet a megszokott mindennapokhoz. Nemcsak váratlan sérülések miatt válhat azonban szükségessé, hanem a kor előrehaladtával is ez lehet a megoldás a panaszok és a fájdalom csökkentésére, illetve megszüntetésére.

Évente az egyik leggyakrabban végzett műtéti módszer az állami- és a magánegészségügyben is az ízületi tükrözés, amellyel – elsősorban traumás vagy balesetből adódó sérülések során – állítják helyre a térdízületi szakadásokat. A meniscus rostos-porcos, gyűrű alakú képződmény a térdízületi résben, amely gyógyulásra nem képes, így ha megsérül, nemcsak fájdalmas, hanem ízületi porckopáshoz is vezethet. Az ortopéd sebész azt mondja, nem érdemes megvárni, míg a visszafordíthatatlan porckopás kialakul a sérülés következtében, a meniscus sérülést korábban kell kezelni.

„Az artroszkópia egy minimál invazív műtéti módszer, vagyis két-három apró metszést végzünk a térd elülső részén, és ezeken a pontokon keresztül állítjuk helyre a térd megfelelő funkcióját. Az instabil részeket eltávolítva, az ép, egészséges részeket megtartva érjük el az ismét jól terhelhető, panaszmentes, porckopásra kevésbé hajlamos térdízületetk. Mivel kicsi a lágyrész károsodás, kisebb fájdalommal és kisebb megterheléssel jár a beavatkozás a páciensnek” – fogalmazott dr. Hargitai Gergely, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd sebész szakorvosa.

Sok esetben a beteg egyébként észre sem veszi, hogy elszakadt a térdízületében a meniscus, a már említett rostos-porcos gyűrű, és olykor még arra az éles fájdalomra sem emlékszik, amellyel a szakadás jár. Az esetek nagy részében egy csavarásos mechanizmus közben történik meg a baj, amikor a combcsonthoz képest a lábszár akár be- vagy kifelé csavarodása beszakítja a meniscust. Esetleg egy hosszabb guggolás, vagy nagyfokú hajlítást követően, a térdet kinyújtva a meniscus beszorul az ízfelszínek közé, és emiatt szakad el.

Előfordul azonban olyan is, amikor nem traumás okból, hanem az ízületek használatából, öregedéséből adódóan szorul a térdízület rekonstrukcióra. Ebben az esetben is tökéletes megoldás lehet az ízületi tükrözés, hiszen nemcsak a panaszokat és a fájdalmat lehet csökkenteni, hanem meg lehet állítani a fokozott porckopás folyamatát, vagy elkerülni egy súlyosabb ízületi porckopást. Az ilyen degeneratív esetek – vagyis amikor nem sérülés miatt szakad el a meniscus – akár autóból kiszállás, egy ártatlan séta vagy lépcsőzés közben is megtörténhetnek. A fájdalom ugyan egy-két nap múlva jelentősen csökkenhet – így a páciens nem is tud róla, hogy károsodás érte az ízületét, hiszen nem érte baleset. A folyamatosan vagy időszakosan jelentkező fájdalom azonban jelzi a károsodást.

„Az artroszkópia után a rehabilitáció is gyorsabb, a műtétet követően a páciensek az első hetet otthon, ágynyugalomban töltik, de már ekkor is teljes testsúllyal terhelik az ízületeket, így az operált végtagot is. Egy hét múlva már visszatérhetnek a korábbi életformához. Azok pedig, akiknek nincsen ízületi kopásuk, két-három hét múlva már a sportolást is folytathatják. Összességében azonban elmondható, egy hónap múlva ugyanolyan aktív életet élhet a páciens, mint a műtét előtt” – tette hozzá dr. Hargitai Gergely.