Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kihajíthatnak képviselőket az MTVA-székházból a fegyveres biztonsági őrök?

Kihajíthatnak képviselőket az MTVA-székházból a fegyveres biztonsági őrök?

A fegyveres biztonsági őröknek majdnem olyan jogaik vannak az általuk védett épületen belül, mint a rendőröknek az utcán. A kérdés csupán az, hogy kezét-lábát megragadva kidobhatják-e az utcára azt, akinek szerintük vagy megbízójuk szerint semmi dolga ott?

A Hadházy Ákost a köztévéből kidobó fegyveres biztonsági őrszolgálat tagjai nem keverendők össze a bevásárlóközpontok vagy a szórakozóhelyek hatósági engedéllyel (vagyonőr igazolvánnyal) rendelkező biztonsági őreivel. Valamint ugyancsak nem keverendők össze a vagyonőri feladataikat esetenként lőfegyverrel ellátó vagyonőrökkel.

Külön törvény vonatkozik a fegyveres vagyonőrökre [a törvény szövege itt elérhető], amely olyan jogokat ad nekik és olyan kötelességet ró rájuk, amelyek alapján

a munkájuk inkább hasonlítható a rendőrökére, mint a bolti biztonsági emberekére, vagy a szolgálatukat fegyverrel ellátó egyszerű vállalati vagyonőrökére.

A fegyveres biztonsági őrségekről szóló törvény értelmében az állam működési és a lakosság ellátása szempontjából kiemelt fontosságú létesítményeket, szállításokat, tevékenységeket és bizonyos intézményeket fegyveres biztonsági őrséggel kell védeni. Ez törvényi előírás.

Fotó: Stiller Ákos/Bloomberg via Getty Images

Fegyveres biztonsági őrséggel kell védeni:

 • az állambiztonság, illetve a honvédelmi szempontból fontos létesítményeket (a titkosszolgálatok épületeit, bizonyos katonai létesítményeket, például a NAV és a Magyar Posta bizonyos objektumait),
 • a repülőteret,
 • a robbanás- és tűzveszélyes, mérgező vagy az egészségre veszélyes anyagot gyártó, tároló, azok szállításával foglalkozó cégeket,
 • a nukleáris és más radioaktív anyagok szállítását, és az ilyenek tárolására használt létesítményeket (például Paks is fegyveres biztonsági őrség védelme alatt áll),
 • a lakosság alapvető szükségletét biztosító infrastruktúrát és közműrendszert,
 • a kiemelt jelentőségű nemzeti, kulturális értéket,
 • a Magyar Posta kiemelt létesítményét, a közszolgálati rádió és televízió, a távközlési rendszerek központi létesítményét.

A fegyveres őrség tagjaival szemben a törvény majdnem ugyanolyan szigorú követelményeket támaszt, mint a rendőrökkel szemben. A felhatalmazásuk is hasonló, azzal az alapvető különbséggel persze, hogy az ő jogaik csak az általuk őrzött objektumra terjednek ki.

A rendőrökhöz hasonlóan a fegyveres biztonsági őröknek is formaruhát és szolgálati jelvényt kell viselniük. Őket is a működési területükön a fényképes szolgálati igazolványuk és a jelvényük igazolja. A törvény értelmében a formaruhán „fegyveres biztonsági őr” felirat helyezhető el. A munkáltatói hovatartozás a ruházat karrészén jelezhető.

Fotó: Csóti Rebeka

A fegyveres biztonsági őrök a rájuk bízott objektum védelmére

lőfegyvert és más kényszerítő eszközt, bilincset, gumibotot, gázsprayt használhatnak, lényegében azonos módon és feltételekkel, mint a rendőrök.

Mihez van joga a fegyveres biztonsági őrnek?

 • Jogosult ellenőrizni az őrzött objektumba belépni szándékozókat, a belépési jogosultságukat.
 • Átvizsgálhatja a be- és kilépők csomagjait, járművét.
 • Felírhatja a belépők okmányokban szereplő személyes adatait.
 • Műszerrel ellenőrizheti, hogy a belépni szándékozóknál nincs-e fegyver vagy robbanóanyag.

Amennyiben a belépni szándékozók nem hajlandóak alávetni magukat a fentieknek:

 • megtagadhatja a belépését,
 • illetve megtilthatja a náluk lévő, veszélyesnek ítélt anyagok és eszközök bevitelét.
 • Kilépéskor feltartóztathatja őket, amint az ellenőrzésnek nem hajlandóak magukat alávetni.

A fegyveres biztonsági őr szolgálatának jogszerű teljesítése során a törvény szerint „jogosult és köteles”:

 • a biztonságot sértő vagy veszélyeztető személyt tevékenysége abbahagyására felszólítani és igazoltatni (azt, hogy az egyes védett objektumokban mi veszélyezteti a biztonságot, az adott intézménynek kell meghatároznia).
 • Az intézkedésüknek tettlegesen ellenszegülő, a bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt a rendőrség megérkezéséig visszatartani vagy a rendőrségre előállítani. (Nyilvánvalóan komoly jogi vita lesz majd abból, hogy a visszatartás jelentheti-e azt, hogy megfogják az illető kezét-lábát és kidobják az épületből, mint Hadházy Ákost.)
 • Elvenni az igazoltatott, visszatartott vagy előállított személytől a bűncselekményből származó vagy annak elkövetéséhez használt holmikat, a támadásra alkalmas eszközöket.

A fegyveres biztonsági őr intézkedései során a rendőrökéhez hasonló kényszerítő eszközöket használhat a testi kényszertől a lőfegyverig. Azonban, ahogy a rendőrökkel szemben elvárás, a fegyveres biztonsági őrökkel szemben is követelmény, hogy nem okozhatnak aránytalanul nagy sérelmet, és be kell tartaniuk az arányosság és a fokozatosság elvét.

Fotó: Veres Viktor

Az általuk védett épület vagy szállítmány biztonságát veszélyeztetőivel szemben, a veszély elhárítása érdekében az elkövetőt:

 • testi erővel, ha az nem elegendő, sprayvel, gumibottal,
 • „pórázon vagy anélkül, de szájkosárral ellátott” kutya bevetésével,
 • illetve bilinccsel akadályozhatják meg a további jogsértésben és az önkárosításban.

A Zoom.hu által megkérdezett szakértők véleménye megoszlik az ellenzéki képviselők MTVA-s akciójának jogszerűségéről. Abban azonban egyetértettek, hogy a képviselőnek jogában áll belépni a közpénzből fenntartott köztévé épületébe.

Arra nem ad egyértelmű iránymutatást a törvény, hogy mi a teendő akkor, ha valakit már beengedtek egy épületbe (sőt, órák hossza ott is tartózkodott rendbontás nélkül), de később a felszólítás ellenére sem hajlandó távozni onnan.

A törvény betűjéből inkább az következik, hogy

a fegyveres biztonsági őröknek vissza kellett volna tartaniuk Hadházyékat ott, ahol várakoztak, és rendőri segítséget kellett volna kérniük,

hogy távolítsák el őket az épületből. Mivel az ajtó előtt álltak a rendőrök, semmivel sem lett volna lassúbb az eljárás.

Az általunk megkérdezett névtelenséget kérő szakértők azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a belépés joga még egy képviselő esetén sem jelenti azt, hogy kísérő nélkül szabadon, ellenőrzés nélkül mozoghat, és azt tehet, amit jónak lát, azt pedig végképp nem, hogy beleavatkozzon az intézmény üzemszerű működésébe. Pakson sem néznék jó szemmel, ha egy képviselő a saját elképzelése szerint akarná átforgatni a kapcsolókat a vezérlőteremben – mondták többen is.

A köztévé a politikai tartalmú petíciók beolvasása tekintetében egyébként következetes – hívta fel a figyelmünket egy volt tévés vezető. 2006-ban sem olvasták be a tüntetők petícióját, ami akkor az MTV székházának ostromához és több száz rendőr sérüléséhez vezetett. Úgy tűnik, most sem teszik meg.