Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Így reagált a külföldi sajtó a vasárnapi tüntetésre

Így reagált a külföldi sajtó a vasárnapi tüntetésre

CNN

„Erőszakosság váltak a rabszogatörvény-ellenes tüntetések Budapesten” címmel írt cikket a vasárnapi eseményekről a legismertebb amerikai hírcsatorna, amely magyarországi partnere, az ATV fotóit használta az anyaghoz. Az írásban kiemelik, hogy már négy napja tartanak a demonstrációk a túlórát módosító törvény elfogadása miatt, melyek vasárnap este erőszakba fulladtak – a rendőrök könnygázt vetettek be, hogy távol tartsák a tüntetőket a televízió székházától. A csatorna a kormánytól kapott indoklást is idézte, mely szerint a túlóra „önkéntes alapon történik” és csak „lehetőséget ad az embereknek, hogy többet dolgozzanak, több pénzért”.

Washington Post

„Újabb kormányellenes tüntetés Magyarországon” – írja a konzervatív amerikai napilap amely kiemelte, hogy a mínusz fokok ellenére is ezrek vonultak végig a korményellenes budapesti tüntetésen. A cikkben az is szerepel, hogy szerda óta, amikor a rabszolgatörvény miatt indult el a demonstráció, Orbán Viktor kormányának több rendelete ellen is felszólaltak a tüntetők, többek között a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló törvény ellen is.

Reuters

„Karácsonyra én már csak demokráciát szeretnék – mondják a magyar tüntetők” – A hírügynökség az örökzöld karácsonyi dal címének átiratát adta a cikknek, amelynek borítóképén a Momentum Mozgalom alelnöke, Donáth Anna szerepel. A Reuters riportjában egy 26 éves szociológus hallgatót idézett: „Egyre nő az elégedetlenség. Ezen a héten két olyan törvényt is elfogadtak, ami nem az emberek érdekeit szolgálja” – mondta Andi a Reutersnek. Ezen kívül idézték még Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnökének vasárnapi beszédét is, aki azt mondta: „A kormány gyakorlatilag ignorál minket, ezért fel kell emelnünk a hangunkat. A portál a CEU elüldözésén felül azt is megemlíti: a Fidesz szerint „a tüntetések mögött Soros György állhat”.

Die Zeit

„Folytatódnak a tüntetésnek Orbán Viktor ellen”– írja a német hetilap, amelynek nyitóbekezdésében az szerepel, hogy egyre többen csatlakoznak a negyedik napja tartó demonstrációkhoz. A lap szerint a tüntetők több mint 15 ezren voltak vasárnap este [a Spiegel szintén 15 ezres tömegről ír ] és bár a felszólalók békés tiltakozásra szólították fel a tömeget, a feszültség egyre nagyobb lett. A lap a „rabszolgatövény” mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a kormánykritikus hangok szerint Magyaroszágon egyre nagyobb a politikai befolyás az igazságszolgáltatási rendszerre.

Gazeta

A lengyel lap is megírta, hogy a héten már a negyedik tüntetés zajlott a munka törvénykönyvének módosítása ellen Budapesten – „Mocskos Fidesz – A magyar fővárosban a rabszolgatörvény ellen tüntettek. A portál tudósítása alapján magyarok nem értenek egyet az Orbán-kormány törvényével, amely a túlóralehetőségek számát 250-ről 400-ra emelné. Idéztek néhányat a táblákon szereplő feliratokból is: „Elegünk van!”, „Független bíróságokat akarunk”, „Mocskos Fidesz” illetve: „Ne lopjatok!”. A tudósításban a vidéki tüntetések is szerepeltek illetve az, hogy a demonstráció még nem ért véget, hiszen az ellenzéki képviselők bejutottak a köztévé épületébe.

BBC

A brit köszolgálati hírcsatorna kelet-közép-európai tudósítója, Nick Thorpe vasárnap az események közepéről követte a fejleményeket. A hírportál mai cikkében már az is szerepel, hogy két képviselőt, Szél Bernadettet és Hadházy Ákost kidobtak a közmédia épületéből, amikor a petíciójukat megpróbálták ott beolvasni, valamint, hogy több képviselő és az MTVA székházában töltötte az éjszakát. A BBC tízezres tömegről számolt be, akik a 400 órás túlóra ellen demonstráltak – a portál azt is megjegyzi, hogy az ilyen nagy volumenű tüntetések nagyon ritkák Magyarországon, mert Orbán „hatalmas szavazóbázissal rendelkezik.”

The Guardian

„Magyar képviselők Orbán rabszolgatörvényét támadják az állami televíziónál zajló tüntetésen” – Orbán jobboldali kormánya ellen egy ritka és kitartó tüntetés zajlik a magyar fővárosban, Budapesten, írja a brit napilap. A Guardian arról is ír, hogy a képviselők az éjszakát a köztévében töltötték és, hogy a biztonsági őrök Hadházy Ákost hétfő reggel kidobták az épületből, más képviselők azonban csatlakoztak a még épületben maradó politikusokhoz.

Borítókép: Veres Viktor