Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tucatnyi képviselő még mindig a köztévében van, Szél Bernadett feljelentést tett

Tucatnyi képviselő még mindig a köztévében van, Szél Bernadett feljelentést tett

Még mindig tucatnyi ellenzéki képviselő tartózkodik az MTVA Kunigunda utcai székházában, ahonnan hajnalban biztonsági őrök dobták ki Szél Bernadettet és Hadházy Ákost. A politikusok továbbra is azt szeretnék, ha beolvasnák a petíciójukat a tévében és beszélhetnének valamelyik vezetővel.

Ujhelyi István, EP-képviselő Facebook-oldalán élőben közvetítette az eseményeket, tőle kora délután Korózs Lajos vette át.

A stúdiót biztonsági őrök sorfala védi, miközben több ellenzéki képviselő a kerítésen át mászott be a székházba. Köztük van Niedermüller Péter EP-képviselő, a szocialista Molnár Zsolt és Korózs Lajos. Szilágyi György jobbikos képviselő átmászott a kerítésen, hogy ételt vigyen a többieknek, de ő egyelőre nem jutott be.

Az Index összesítése szerint a bent tartózkodó ellenzéki képviselők teljes listája: Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes, Korózs Lajos, Oláh Lajos, Molnár Zsolt, Niedermüller Péter, Harangozó Tamás, Varjú László, Szanyi Tibor, Gréczy Zsolt, Ujhelyi István.

Időközben megérkezett Tordai Bence is, aki szintén Facebook-oldalán közvetítette az eseményeket:

A Párbeszéd közleményében a magyar demokrácia elmúlt 28 évének egyik legsötétebb pillanatának nevezte a hétfő reggel történteket.

„Elfogadhatatlan, hogy a putyinista hatalomgyakorlás immár ilyen durva méreteket ölt Magyarországon. A Párbeszéd együtt érez Hadházy Ákossal és Szél Bernadettel. Emellett követeli az Orbán Viktor befolyása alatt működő MTVA-tól, hogy kérjen bocsánatot a képviselőtől, egyúttal kéri rendőrséget, akadályozza meg, hogy az ellenzéki képviselőket bármilyen inzultus érje” – írták.

Vasárnap este több százan tüntettek a Kunigunda utca előtt. Kattintson a képre a galériáért. Fotó: Veres Viktor

Bősz Anett független képviselő, aki tegnap este óta az épületben van, elmondta: az éjszakát egy sminkszobában töltötték, és képviselőként hiába lenne erre joguk, a székház több része hermetikusan el van előlük zárva.

Birtokvédelmi eljárás

Kocsis-Cake Olivio és Tóth Bertalan képviselők közben ételt vittek az épületbe. Tordai Bencének sikerült beszélnie a biztonsági szolgálat egyik tagjával, aki annyit mondott:

nem tud segíteni, a képviselőknek nincs joguk bemenni az élő adásba.

Az MTVA reggeli közleményében egyébként azt közölte: feljelentést tesznek a történtek miatt.

Röviddel dél után a képviselők pizzát hozattak maguknak az épületbe, és megérkezett Szabó Szabolcs, az Együtt képviselője is. Ismeretlen civilek közül is nagyon sokan küldtek gyümölcsöket, ételt a politikusoknak, de egyelőre az adományokat még nem sikerült bejuttatni hozzájuk.

A Facebookon Hadházy Ákos pedig ma este hat órára tüntetést szervezett a Kunigunda utcához Kitesznek az ajtón, visszamegyünk az ablakon!” címmel.

Ottragadtak a munkatársak

Az Index információi szerint Papp Dániel, az MTVA vezetője birtokvédelmi eljárást kért Óbuda önkormányzatának jegyzőjétől. Kiss Anita elmondta: Papp arra érte, hogy állítsa helyre a székházban az eredeti birtokállapotot, mert a demonstráció napról napra veszélyesebb méreteket ölt, zavarják az MTVA munkatársakat.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a newsroomban (vagyis a hírközpontban) nagyjából kéttucatnyi kolléga ragadt, ők mosdóba sem tudnak kimenni. Telefonon azt is elmondták a lapnak, hogy az ellenzéki képviselők a technikai háttér miatt akkor sem tudnák felolvasni a követeléseiket, ha esetleg bejutnának a vezérlőbe.

A dolgozóknak állítólag azt mondták, hogy 5-ig el kell hagyniuk az épületet a tüntetés miatt.

Szél Bernadett Facebook-oldalán azt írta, hogy Hadházy Ákossal együtt megtették a feljelentést az ORFK-n hivatalos személy elleni erőszak miatt, de Strasbourghoz is fordulnak a politikai szólásszabadság súlyos sérelme miatt.

Hadházy Ákos a ma esti tüntetés Facebook-oldalán azt kérte, hogy mivel őket “nem támogatja milliárdokkal a költségvetés, a demonstrációt csak adományokból tudják fedezni. Ezért arra kérnek mindenkit, aki megteheti, hogy járuljon hozzá egy szerény összeggel a helyszínen a rendezők által körbevitt perselyekbe, vagy banki átutalással az általa megadott számlaszámra.

Ez történt eddig

Szerda, csütörtök és péntek éjszaka több ezres tömegtüntetés volt a Parlament előtt a botrányos körülmények között és az ellenzék szerint jogilag is vitatható módon megszavazott rabszolgatörvény elleni tiltakozásul. Vasárnap – immár negyedik napja – délután három órára a Hősök terére “Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr!címmel hirdették meg az újabb demonstrációt. A menet a Hősök teréről indult az Alkotmány utcába, majd onnan a Kunigunda útjára vonult. Az ellenzéki képviselők bementek a székházba a követelésekkel, de nem engedték nekik, hogy beolvassák azt és felelős szerkesztővel sem beszélhettek.

Az események reggel durvultak el, amikor Hadházy Ákost és Szél Bernadettet – mentelmi joguk ellenére – biztonsági őrök dobták ki a székházból.

A köztévé székházában ragadtak a képviselők, folytatódnak a tüntetések

A köztévé székházában ragadtak a képviselők, folytatódnak a tüntetések Szerda, csütörtök és péntek éjszaka több ezres tömegtüntetés volt a Parlament előtt a botrányos körülmények között és az ellenzék szerint jogilag is vitatható módon megszavazott rabszolgatörvény elleni tiltakozásul. Vasárnap – immár negyedik napja – délután három órára a Hősök terére “Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr!