Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Újságírókat vertek a nicaraguai rendőrök

Újságírókat vertek a nicaraguai rendőrök

Nicaraguai rendőrök szombaton megvertek legalább hét újságírót, köztük az ország egyik legismertebb sajtósát – jelentette a Reuters hírügynökség, megjegyezve, hogy

erősödnek a független média elleni hatósági atrocitások a Daniel Ortega államfő elleni tüntetések zűrzavarában.

Az incidens előzménye, hogy a hét elején a rendőrség megszállta Carlos Fernando Chamorro ismert szerkesztő irodáit és más épületeket, amelyeket több betiltott civil szervezet használt. Szombaton újságírók gyűltek össze rendőrség managuai parancsnokságának épületénél, Chamorro pedig magyarázatot kért a rendőröktől a szerinte törvénytelen razziára.

Ekkor váratlanul gumibotokkal hadonászó rohamrendőrök jöttek elő az épületből, majd nekirontottak Chamorrónak és kollégáinak, illetve a riportereknek is, akik a helyszínről tudósítottak. Szemtanúk szerint több újságírót bántalmaztak, Chamorrót meg is rugdosták. Ezután üldözőbe vették a menekülő újságírókat, akik között nicaraguaiak és külföldiek egyaránt voltak.

Nicaraguában április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek. A tiltakozó mozgalom élén a diákok állnak. A tüntetők az elnök távozását követelik. Ortega, az egykori gerillavezér, 1979 és 1990 között már volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. Jelenlegi mandátuma 2022 januárjáig tart.

Nicaraguai és nemzetközi emberi jogi szervezetek 325 és 545 közé teszik a zavargások halottjainak számát, amelyet a kormány ezzel szemben 199-re becsül.

(MTI)

Borítókép: Illusztráció / Forrás: Twitter