Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Trump kiadná Törökországnak Erdogan legnagyobb ellenségét

Trump kiadná Törökországnak Erdogan legnagyobb ellenségét

Washington azon dolgozik, hogy kiadja a 2016-os törökországi puccskísérletért Ankara által felelőssé tett, jelenleg az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokot – ezt állítólag Donald Trump amerikai elnök mondta Recep Tayyip Erdogan török államfőnek.

Legalábbis Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint. “Argentínában Trump azt mondta Erdogannak, hogy dolgoznak Gülen és mások kiadatásán” – mondta a török tárcavezető a november végi Buenos Aires-i G20 csúcstalálkozóra utalva.

Recep Tayyip Erdogan török elnök legnagyobb politikai ellensége Gülen MTI Fotó: Kovács Tamás

Ankara – és személyesen Recep Tayyip Erdogan török elnök is – Gülen terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi mozgalmát teszi felelőssé a 2016-os puccskísérletért. A hitszónok ugyanakkor tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez.

A Zoom.hu is írt róla, hogy Gülen kiadása már november közepén szóbeszéd tárgya volt, ám akkor Trump azt mondta, “nem fontolgatunk ilyesmit”. Igaz, hozzátette: bár jó a viszonya Erdogannal, szívesen javítana az amerikai-török kapcsolatokon.

(MTI)

Borítókép: Donald Trump MTI/EPA/Pool/Oliver Contreras