Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megszólalt az előzetesből másfél év után kiengedett Czeglédy Csaba

Megszólalt az előzetesből másfél év után kiengedett Czeglédy Csaba

A Zoom.hu is írt arról, hogy a Szegedi Törvényszék döntése nyomán, kiengedték szombaton a tavaly nyár óta – rövid megszakítással – előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csabát, aki most az enyhébb, házi őrizetben várja a vádemelést. A csalással gyanúsított ügyvéd a Népszavának beszélt arról, hogy legkorábban január közepén lehet vádemelés az ügyében, most a nyomozati iratokat elemzi, több száz oldalnyi dokumentumról van szó.

Czeglédy Csaba MTI Fotó: Bugány János

Czeglédy arra is kitért az interjúban, amiről a Zoom.hu is írt, hogy megváltozott az ügyben a “státusza”, mivel az eddigi tettesből felbujtóvá “minősítették” át nemrég. Úgy vélte, ez annak a jele, hogy

“a tettesi felelősségemet végképpen nem tudják bizonyítani – nem mintha a felbujtóit lehetne, mivel az sem voltam.”

Igazándiból most azzal gyanúsítják, hogy másokat rábírt: kövessenek el költségvetési csalást. Azt mondja, ez érthetetlen számára, ahogy a korábbi vádak is azok voltak. Hozzátette: elfoglaltsága döntő részét az ügyvédi munka tette ki, nem is lett volna módja érdemben belefolyni a cégei munkájába. Czeglédy arra a kérdésre, hogy kapott-e jelzést, miszerint hamarabb is kiszabadulhat, azt mondta:

“lett volna lehetőségem a lelkemet eladni. De szeretnék életem végéig tükörbe nézni.”

Emlékezetes: a Czeglédy-ügy lényege, hogy több iskolaszövetkezettel összefüggésben – ilyen diákmunka-vállalkozása van Czeglédynek is – 2011-2017 között a vádhatóság szerint több mint 6 milliárd forinttal károsították meg az államot. A Zoom.hu is írt róla, hogy tavaly kihallgatták az adónyomozók Gyurcsány Ferenc feleségét is, mert Gyurcsányék cége kölcsönadott pénzt a DK-nak és az MSZP-nek is dolgozó ügyvéd, Czeglédy vállalkozásának. Arról is beszámoltunk, hogy vádiratszerűen fogalmazott a kormány az akkor még le sem zárt eljárásban, a Czeglédy-ügy károsultjainak állami kártalanítását célzó javaslatban.

Borítókép: Czeglédy Csaba / MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely