Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Belügyminisztérium a tüntető politikusokhoz: örüljenek, hogy nem tekintik őket provokátoroknak, pedig megérdemelnék

A Belügyminisztérium a tüntető politikusokhoz: örüljenek, hogy nem tekintik őket provokátoroknak, pedig megérdemelnék

“A hatályos jogszabályok és a Belügyminisztérium ellentmondást nem tűrő elvárásai szerint a rendőrség pártbefolyástól mentesen látja el feladatait (…) a rendőrség a demonstrációk biztosítása során nem tekintette provokátornak azokat a politikusokat, közéleti szereplőket, akik a gyűléseken rendbontó magatartást tanúsítottak és nem a szabad véleménynyilvánítás jogát gyakorolták” – üzent a Belügyminisztérium ellenzéki politikusoknak, hozzátéve:

“tartsák és tartassák be a demonstráció résztvevőivel Magyarország törvényeit!”

A tárca ezzel reagált az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd politikusai valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők által aláírt nyílt levélre, melyben az ellenzékiek azt kérték Pintér Sándor belügyminisztertől: biztosítsa a magyar állampolgárok békés gyülekezéshez való jogát, továbbá elvárják, hogy a rendőrség kiemelje a tömegből a szerintük érkező fideszes provokátorokat és a jogszabályoknak megfelelően járjon el velük szemben.

Provokátoroktól tart az ellenzék a mai kormányellenes tüntetésen

Közösen szólították fel az ellenzéki pártok és független képviselők a Fideszt, hogy nem kérnek a kormánypárt “provokátoraiból” a ma 15 órára a Hősök terére meghirdetett, “Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr!” elnevezésű kormányellenes demonstráción.

A Belügyminisztérium válaszában emlékeztetett: voltak, akik “az Országgyűlés épületét védő rendőrsorfalra támadtak, megpróbálták azt áttörni”, az ellenzéki politikusok pedig “eltűrték vagy részesei voltak a biztosításban résztvevő rendőrök tojással, pirotechnikai eszközökkel, különféle tárgyakkal történő megdobálásának, és ezzel 15 szolgálatát teljesítő rendőr sérülését okozták.”

A rendőrök – esküjükhöz híven – tették és teszik a dolgukat, minden törvényes eszközzel óvják és védik a közrendet. A gyűlések szervezői vagy “az annak tekintett személyek” ugyanakkor rendre megsértik a gyülekezési jog gyakorlására vonatkozó jogszabályokat. Sem ők, sem a rendezők egyetlen alkalommal nem zárták ki, távolították el a rendbontókat a gyűlésekről – és erre egy esetben nem kérték fel a rendőrséget – zárul a Belügyminisztéium közleménye.

Borítókép: Illusztráció – rendőrök a tüntetésen / Fotó: Csóti Rebeka