Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Vallomást tett a kémkedéssel vádolt nő, akinek kapcsolatai Trumpig értek, de az ügy ettől még furcsábbá vált

Vallomást tett a kémkedéssel vádolt nő, akinek kapcsolatai Trumpig értek, de az ügy ettől még furcsábbá vált

Izgalmas fordulatot vett annak a 30 éves orosz nőnek a története, akit még júliusban tartóztattak le az amerikai hatóságok kémkedés és összeesküvés vádjával. Marija Butyina vádalkut kötött az ügyészséggel, így kisebb büntetésre számíthat, cserébe segítenie kell a nyomozást. Butyina küldetése az volt, hogy az amerikai fegyverlobbi csoportjain keresztül az amerikai republikánus párt vezetőinek közelébe férkőzzön – sikerrel, hiszen a nő évekig szerelmi viszonyt ápolt Paul Erickson, dél-dakotai republikánus politikussal. Az eljárás viszont különös, hiszen ilyen esetben jellemzően a két érintett ország fogolycserét szokott végrehajtani.

Marija Butyinát még júliusban tartóztatták le, mivel az FBI szerint azért érkezett az országba, hogy „személyes kapcsolatokkal éljen vissza olyan amerikai állampolgárok esetében, akik befolyással vannak az amerikai politikára, és ezzel Oroszország érdekeit segítse”. Ezzel Butyina az első orosz állampolgár, akit a 2016-os amerikai elnökválasztást követő, az orosz befolyást vizsgáló nyomozás elindulása óta elítéltek. (A mostani ügy nincs kapcsolatban a Robert Mueller-féle nyomozással, ami a Trump-kampány orosz szálaival folytat vizsgálatot.)

Butyina már Oroszországban is lelkes fegyverpárti aktivista hírében állt, szenvedélyét a fegyverek iránt jól mutatja, hogy közösségi média oldalai tele vannak olyan képekkel, amelyeken pisztolyokkal és gépkarabélyokkal pózol. Még egy szervezetet is alapított (Right to Bear Arms) annak érdekében, hogy a válltámasszal ellátott félautomata fegyvereket legálisan lehessen vásárolni Oroszországban.

Butyina mozgalma egyre népszerűbbé vált, a támogatók között pedig feltűnt Alekszandr Torsin, aki Putyin pártjának magasrangú tagja, emellett akkoriban az Orosz Központi Bank elnökhelyettese volt – Torsint egyébként pénzmosás vádjával a mai napig körözi a spanyol rendőrség.

Az orosz politikus azóta számos nyugati ország szankciós listájára felkerült, az Egyesült Államokban feltételezések szerint az amerikai fegyverlobbi legerősebb szervezetén, a National Rifle Association-ön (NRA) keresztül támogatta pénzzel Trump választási kampányát.

A feltételezések szerint később Torsin lett Butyina kapcsolattartója, akivel Amerikából összedolgozott.

Fegyverlobbisták, republikánus szerető, Trump

A szibériai származású nő diákvízummal érkezett az Egyesült Államokba, hogy a washingtoni American University-n tanuljon nemzetközi kapcsolatokat. A tengerentúlra érkezése után Butyina rendszeresen részt vett az NRA rendezvényein, ahol közeli és bensőséges viszonyba került több magas rangú taggal és republikánus párti politikussal.

Mindez még a 2015-ös elnökválasztási kampány előtt kezdődött, ám Trump színre lépését követően Butyina hamar az elnökjelölt támogatójává vált. Ezt jól mutatja, hogy egy 2015-ös Las Vegas-i rendezvényen az Oroszország elleni szankciókról kérdezte az épp ott kampányoló Trumpot. Egy 2017-es rendezvényen pedig, ahol a republikánus elnökjelölt mondott beszédet, az orosz médiának úgy nyilatkozott, hogy „fontos Trumpot morálisan támogatni”.

Butyina ekkoriban egy dél-dakotai republikánus politikussal, Paul Ericksonnal élt együtt. Erickson még egy 2013-as moszkvai látogatásán ismerkedett meg Butyinával, ahol egymásba szerettek. 2014-ben még egy duettet is felvettek egy orosz stúdióban, ahol egy Disney-dalt adtak elő.

Ericksont egyébként szintén megvádolták, mivel tudhatott Butyina orosz kormányhoz fűződő kapcsolatáról.

Oroszország a barátod!

Az nyilvánvaló, hogy Butyina több befolyásos fegyverlobbistával és republikánussal is közeli kapcsolatba került. Ehhez komolyabb nyomozói munkára sem volt szükség, Butyina maga posztolta a közösségi médiában, hogy találkozott Scott Walker wisconsini kormányzóval és Donald Trump amerikai elnök legidősebb fiával – utóbbi 2016-ban történt egy Loiusville-ben rendezett vacsorán.

A Reuters hírügynökség a Center for the National Interest belső feljegyzéseire hivatkozva azt is megszellőztette, hogy Butyina 2015-ben részt vett az amerikai központi bank, a Fed alelnökének, illetve az amerikai pénzügyminisztérium helyettes államtitkárának találkozóin is.

Az FBI vádjai szerint Marija Butyina feladata az volt, hogy beszivárogjon befolyásos republikánusok és fegyverlobbisták közé és elősegítse egy oroszbarát nézőpont kialakítását.

Ehhez Torsin adta az utasításokat Butyinának, aki „diplomáciai projektnek” hívta a munkát. Ez azt is jelentette, hogy moszkvai utazásokat szervezett az NRA befolyásos tagjainak, de orosz delegációk amerikai látogatásaiban is segédkezett – például a 2017-es National Prayer Breakfast nevű rendezvényen, amelyen Trump is részt vett. A nyomozók korábban azzal is megvádolták, hogy politikai befolyásért cserébe szexet kínált, ugyanakkor ezt a vádpontot később visszavonták.

Végül kémkedés és összeesküvés vádjával 2018 júliusában tartóztatták le Butyinát, mindössze napokkal azelőtt, hogy hazament volna Oroszországba. A nő kezdetben ártatlannak vallotta magát, később azonban – vélhetően az ügyészség vádalku-ajánlatának köszönhetően – megváltoztatta álláspontját és elismerte bűnösségét – elkerülve ezzel egy hosszabb börtönbüntetést.

Az orosz nőt ez alapján összeesküvés vádpontban ítélhetik el, amiért maximálisan öt év börtönbüntetést szabhatnak ki rá. Ügyvédei szerint azonban hat hónap szabadságvesztés néz ki reálisnak, más ügyekben ugyanis ennyi büntetést róttak ki. Butyina ebből öt hónapot már leült előzetesben.

Valami nem stimmel

Bár az amerikai hatóságok és a sajtó is szerteágazó kémügyként harangozta be az ügyet, sok minden arra mutat, hogy Butyina egyáltalán nem volt hivatásos kém vagy ügynök. Ellenben azzal, amit mondjuk a Vörös Veréb című film bemutat az orosz kémnőkről, Butyina pont ellenkezőleg viselkedett, mint ahogyan a kémek szoktak:

szinte az egész életét felpakolta az internetre.

A nő hétköznapjaiba bárki belepillanthatott, még Torsinnal való kapcsolata sem volt titok. Ráadásul Butyina aktivista is volt, rendezvényeken szólalt fel, a figyelem középpontjában volt. Márpedig ez nem igazán vall a feltűnést kerülő ügynökökre. Sőt, Oroszországhoz fűződő viszonyát olyannyira nem rejtette véka alá, hogy mobiltelefonján még egy olyan kép is látható volt, amin Putyin félmeztelenül lovagol.

De más furcsaságok is vannak.

„Nem gyakran akadnak kézre orosz kémek, akik végül információkat osztanak meg a hatóságokkal. Amikor a kémelhárítás elfog egy orosz ügynököt, az eljárás jellemzően ilyenkor az, hogy a hatóságok Európába szállítják őket, ahol fogolycserét hajtanak végre az orosz hatóságokkal” – mondta el a CNN műsorában Preet Bharara volt amerikai ügyész rámutatva az ügy egy újabb furcsaságára.

Bharara azt is elmondta, hogy az elfogott kémekre az sem jellemző, hogy információkat adnának át feletteseikről. „Ügyészi munkám idején is buktak le orosz és kínai kémek, azonban egy ügyre sem emlékszem, amikor szándékukban állt volna együttműködni az amerikai hatóságokkal” – tette hozzá.

Vagyis a Marija Butyina-ügy egyáltalán nem egy szokványos „kémtörténet”.

A lehetőségek között bőven benne van, hogy az amerikaiak túlreagálták a nő tevékenységet, ahogy persze az is, hogy Oroszország követett el hibát, és hagyta túl sokáig a tengerentúlon Butyinát.

Borítókép: Wikipedia