Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megdöbbentő: a most vásárolt honvédségi helikopterek modernebbek, mint a régebben vásároltak

Megdöbbentő: a most vásárolt honvédségi helikopterek modernebbek, mint a régebben vásároltak

Ha nem látnám leírva, el sem hinném.

„A most vásárolt, 16 honvédségi helikopter jobb, fejlettebb, modernebb a meglévőknél” – ezt tudta mondani Szénási Jenő, a Honvédelmi Minisztérium (HM) osztályvezetője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában az MTI szerint.

Hogy értsük, mire céloz:

Úgy vásárolja a honvédség az Airbus-helikoptereket, mintha nem lenne holnap

Magyarország Kormányának elsődleges és kiemelt célja, hogy garantálja az ország és a magyar emberek biztonságát, amelyben meghatározó szerepe van a Magyar Honvédségnek – ezt közölte szó szerint a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

Azt is mondta Szénási: Ezek a helikopterek kiválthatják a Mi-8-as és Mi-17-es típusokat. A Mi-17-esek a nagyjavítás után még nyolc évig repülhetnek, 2024-2025-re kifutják üzemidejük teljes tartalékát, addigra itt lesznek az új helikopterek, és a pilótákat is kiképzik.

Meg azt is mondta Szénási: Az új gépek óránként akár 320 kilométeres sebességgel is képesek repülni; alaphelyzetben 900 kilométert, póttartállyal pedig 1200 kilométert is megtehetnek, valamint éjjellátó rendszerrel is rendelkeznek. A gépek katasztrófahelyzetben árvízi mentésnél, tűzoltásnál is bevethetők.

De igazából Szénási ezt az utolsó bekezdést az MTI szerint már nem mondta, csak hozzátette.

Kiemelt kép: Airbus H145M többfeladatú könnyű helikopter / Fotó: Veres Viktor