Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szabad Egyetem: Egy tüntető diákot igazságtalanul letartóztattak, véletlenszerűen választották ki

Szabad Egyetem: Egy tüntető diákot igazságtalanul letartóztattak, véletlenszerűen választották ki

Szerda este, december 12-én, egy spontán többezres tüntetésen valótlan vádakkal tartóztattak le egy diákot a Kossuth téren -írja a Szabad Egyetem a sajtóközleményében. A Szabad Egyetem szerint a letartóztatott diák nem bűnös az ellene felhozott rendőrök ellen elkövetett erőszak vádjában. A diák véletlenszerűen volt kiválasztva, melyet csupán az eseményekhez való közelsége indokol.

Úgy tudják, hogy a nap folyamán mintegy 34 ember állítottak elő. Ezek közül egy, a Szabad Egyetemhez tartozó diákot négy másik emberrel együtt őrizetbe vettek. A vádak szerint: “a rendőrsorfaltól a tűz irányába nyitott folyosóba beosztott rendőröket folyamatosan támadta, oly módon, hogy bal kezével az előtte álló rendőrt többször megütötte és lábaival felé rúgott”. Az elrendelhető legmagasabb büntetés 8 év szabadságvesztésig terjed.

A Szabad Egyetem szerint: “Kiállunk a letartóztatott diák ártatlansága mellett és hangsúlyozzuk, hogy más letartóztatások is lehettek hasonló módon önkényesek. Támogatjuk az emberek azon jogát, hogy szabadon kinyilváníthassák véleményüket és nemtetszésüket egy olyan igazságtalan törvénnyel szemben, mely parlamenti házszabályok megszegésével lépett hatályba.”

Leszögezték: A Szabad Egyetem határozottan ellenzi az erőszak bármely formáját, különösen az olyat, mely veszélyezteti a tüntetők vagy a rendőrség testi épségét.

“Kijelentjük, hogy a csoportnak semmilyen köze nincsen a Kossuth téri tüntetések alatt megjelent erőszakhoz. Továbbá kijelentjük, hogy az említett diák letartóztatása csupán az eseményekhez való közelségének tudható be, semmint bármiféle erőszakos cselekményben való részvételnek.”

Azt is hozzátették, a fogvatartott személyek jelenleg tárgyalásra várnak, néhányuk budapesti fogházakban van elhelyezve.

A Szabad Egyetem felkér minden lehetséges, a letartóztatások időpontjában jelen levő tanút, hogy jelentkezzenek az alább jelzett linken. Különösen azok segítségét várjuk, akik bármiféle bizonyítékkal tudnak szolgálni (fotó, videó vagy tanúvallomás), mely a rendőrség elleni erőszak vádját tudná cáfolni. A következő email címre várják beszámolóikat: szabadegyetem.info@gmail.com