Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Rabszolgatörvény: ismét könnygázzal oszlattak, a tüntetők Áder Jánoshoz vonultak

Rabszolgatörvény: ismét könnygázzal oszlattak, a tüntetők Áder Jánoshoz vonultak

Ismét hatalmas tömeg vonult utcára, hogy így tiltakozzon a “rabszolgatörvény” ellen. A Kossuth téri beszédek után elindult a tömeg, tettek egy kört a városban és visszaértek a Parlament elé, majd a tüntetők egy része a Lánchíd felé indult, majd onnan a Sándor-palotához. A Zoom.hu élőben közvetített a helyszínről!

Újra – zsinórban már a harmadik napja – tüntetnek a Kossuth téren a kormány szerdán botrányos körülmények között megszavazott, a munkavállalókat hátrányosan érintő “rabszolgatörvénye” elleni tiltakozásul. Délután öt órára, a Parlament elé hirdették meg az újabb demonstrációt.

Zoom.hu élőben közvetített a helyszínről:

Több ellenzéki politikus is felszólalt. Az MSZP-t Kunhalmi Ágnes, a Párbeszédet Tordai Bence, a DK-t Vadai Ágnes, a Momentumot Donáth Anna, az LMP-t Schmuck Erzsébet képviselte, de beszélt Hercegh Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője is.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs (A képre kattintva galéria nyílik.)

Ez történt eddig

Szerda és csütörtök éjszaka több ezres tömegtüntetés volt a Parlament előtt a botrányos körülmények között és az ellenzék szerint jogilag is vitatható módon megszavazott rabszolgatörvény elleni tiltakozásul. Rögtön a Munka törvénykönyve módosításának elfogadása után több szakszervezet sztrájk- és tiltakozás-hullámot jelentett be, a Jobbik pedig Áder Jánoshoz vonult. Szerdán a Kossuth téren éjjel egyig néztek farkas szemet a tüntetők a rendőrökkel, majd – a TASZ szerint jogellenes módon használt – könnygázzal és paprikaspray-vel kiszorították őket a Nádor utca irányába.

Könnygázzal kiszorították a tüntetőket a Kossuth térről, de csütörtökön visszatérnek

Több tüntetői csoport egyesülése után ezrek gyűltek össze estére a Kossuth téren, miután a kormány szerdán elfogadta a “rabszolgatörvényt”. Rohamrendőrök védik az épületet, a paprikaspray mellett könnygázt is bevetettek. A Zoom.hu élőben közvetített a helyszínről: A rendőrség késő este közleményt adott ki a honlapján, “A rendőrség higgadt” címmel.

A demonstrálók “Visszajövünk” skandálással búcsúztak, a Facebookon pedig már aznap éjjel megjelent az újabb meghirdetett akció. (Arról, hogy lehet-e a rabszolgatörvény ellen sztrájkolni, és van-e értelme, itt írtunk!).

Rabszolgatörvény: lehet-e ellene sztrájkolni, és van-e értelme?

RPéldátlan sztrájk- és tiltakozás-hullámot indíthat el, hogy botrányos körülmények között, és az ellenzék szerint jogilag is vitatható módon megszavazta a parlamenti Fidesz-KDNP többség a rabszolgatörvényként elhíresült új túlóra-szabályozást.

A fővárosi tüntetéshullám második napján öt órától újra a Kossuth téren gyülekeztek a rabszolgatörvény ellen tiltakozók. Az eredetileg békésnek induló akció során a rendőrség végül ismét számos alkalommal alkalmazott könnygázt. A többezres tömeg előbb a Margit hidat, majd a Lánchidat foglalta el, onnan pedig visszatért a Kossuth térre. A Parlament előtt többek között a Momentum alelnökét is kiemelte a rendőrség a tömegből, Donáth Annát péntek reggel engedték ki a X. kerületi rendőrségről. Lezárásképp a rabszolgatörvényt elutasítók az EMMI-hez vonultak, onnan a Nagykörútra mentek, ahol a rendőrség fokozatosan morzsolta fel őket. Arról, hogy ezek a tüntetések miért mások a korábbiakhoz képest, itt írtunk!

Fotó: Csóti Rebeka

Mint a Zoom.hu elsőként megírta, szombaton a Sándor-palotához megy a szakszervezeti szövetség elnöke. Kordás László a köztársasági elnök hivatalánál át akarja adni nyílt levelüket, s megbeszélést szeretne kezdeményezni Áder Jánossal. Vasárnap pedig újabb tüntetés jön, 15 órára “Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr!címmel szerveztek tüntetést. A menet a Hősök teréről indul a Kossuth térre.

Fotó: Halász Nóra

Mint arról a Zoom.hu beszámolt, hiába tűnt úgy, valójában mégsem enyhítettek túlzottan a túlóráztatás lehetőségét kiterjesztő törvényjavaslaton. Vagyis, ha Áder János aláírása után kihirdetik a törvényt, a jövőben évekig is elnyújthatják a munkaadók a túlórapénzek kifizetését, valamint akár 400 órára nőhet a kiróható túlórák száma.

Borítókép: Ivándi-Szabó Balázs