Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

EU-csúcs: nem tárgyalható újra a brit kiválási megállapodás

EU-csúcs: nem tárgyalható újra a brit kiválási megállapodás

Semmiképp nem tárgyalható újra a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződés – szögezték le az Egyesült Királyság kilépését követően is az Európai Unióban (EU) maradó tagállamok vezetői csütörtökön tartott brüsszeli egyeztetésüket követően.

A konfliktus alapja

A huszonhetek nyilatkozatukban kiemelték, hogy az ír-északír határellenőrzés visszaállításának megakadályozását célzó tartalékmegoldás, amely a brit belpolitikai konfliktus alapja, mindössze biztosítékként szolgál, esetleges aktiválása esetén is csak addig lenne hatályban, amíg szigorúan szükséges, s nem váltja fel egy jövőbeli egyezmény. Mint írták, az EU-nak eltökélt szándéka, hogy mihamarabb tető alá hozzák az egyezséget a jövőbeli viszonyról a tervek szerint 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszakban, és így egyáltalán ne is legyen szükség erre a megoldásra. Megerősítették, hogy a cél

a lehető legszorosabb partnerségi kapcsolat megőrzése az Európai Unió és az Egyesült Királyság között.

A bennmaradó tagországok a felkészülés fokozására szólítottak fel a rendezetlen kilépés, az úgynevezett “kemény brexit” esetére. Theresa May brit miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy elhalasztják a másnapra tervezett parlamenti szavazást a brexit-megállapodásról, ugyanis ha megtartják, akkor azt az alsóház elutasítaná, ezért előbb tárgyalni próbál az uniós intézményekkel és a huszonhetekkel a képviselők nagy része által aggályosnak tartott elemekről.

Politikai és jogi biztosíték

Szakértők azonban kételyeiknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a most elfogadott nyilatkozat elegendő lesz a londoni ratifikáció sikerre viteléhez. Az EU-csúcs csütörtöki nyitónapjának munkavacsoráján a huszonhetek vezetői először meghallgatták a brit kormányfőt, kérdéseket tettek fel neki – ez közel egy órán át tartott -, majd szűkebb körben folyt tovább az egyeztetés. Brit kormánytisztviselők szerint May “politikai és jogi biztosítékokat” kért annak kiküszöbölésére, hogy országa az ír-északír pótmegoldás nyomán esetleg végleg “beleragadjon” egy vámuniós viszonyrendszerbe az EU-val.
A miniszterelnök rámutatott: a londoni parlamenti többség a rendezett kiválás pártján áll, megfelelő garanciákkal így még lehetséges lenne a kiválási szerződés jóváhagyása.

“Változtatni kell azon a felfogáson, hogy a pótmegoldás valamiképp csapdába ejtheti az Egyesült Királyságot. Amíg ez nem sikerül, addig az egyezményünk veszélyben van”

– mondta.

“Az elmúlt két év során remélem sikerült bizonyítanom, hogy bízhatnak bennem, hogy azt teszem, ami helyes, attól függetlenül, hogy az politikailag mennyire nehéz számomra” – tette hozzá May névtelenül nyilatkozó illetékesek szerint. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölte, hogy a brüsszeli testület december 19-én közzétesz egy dokumentumot a felkészülés szempontjából hasznos információkkal.

Borítókép: Theresa May brit miniszterelnök, London, 2018. szeptember 21. (MTI/APpool/Jack Taylor)