Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az ír parlament legalizálta az abortuszt

Az ír parlament legalizálta az abortuszt

Az ír parlament elfogadta csütörtökön késő este az abortuszt legalizáló törvényt, eleget téve ezzel a hét hónappal ezelőtti népszavazáson kinyilvánított polgári akaratnak – adta hírül az MTI.

A törvény tervezetét októberben kezdte el tárgyalni a parlament. A jogszabály szerint a magzat 12 hetes koráig legális a művi terhességmegszakítás, és később is, ha az anya élete veszélyben van, illetve ha súlyos veszélybe kerül az egészsége. Elvégezhető az abortusz a magzat olyan jellegű rendellenessége esetén is, amely elhalásához vezethet az anyaméhben.

Leo Varadkar miniszterelnök a parlamenti szavazás eredményének ismertté válása után a Twitteren kijelentette, hogy

“történelmi pillanat ez az ír nők számára”.

 

A májusi népszavazáson a szavazatukat leadók jelentős többsége, 66,4 százaléka támogatta a terhességmegszakításra vonatkozó teljes tilalom eltörlését. A kormány is az igenek mellett kampányolt. A referendumon feltett kérdés az ír alkotmány 1983-ban elfogadott, az abortuszt gyakorlatilag kivételek nélkül tiltó, 8. módosításának eltörlésére vonatkozott. Ez a legszigorúbb abortuszszabályozás volt Európában: nemi erőszak, vérfertőzés vagy a magzat fejlődési rendellenessége sem volt indok az abortuszra.

Egyetlen kivételes esetben engedélyezték a terhesség megszakítását: ha az veszélyeztette a várandós nő életét.

Ellenkező esetben az abortusz 14 évi börtönnel volt büntethető. Eddig évente több ezer ír nő utazott külföldre – elsősorban Nagy-Britanniába -, hogy megszakítsa a terhességét.
Írország egyik legnagyobb abortuszellenes szervezete “történelmi jelentőségű tragédiaként” értékelte annak idején a referendum eredményét. John McGuirk, a “Save the 8th” nevű csoport elnöke azt mondta az ír televízióban: sokaknak lesz olyan érzése a népszavazás másnapján, hogy egy teljesen más országban ébredtek fel. (MTI)

Borítókép: Héthetes magzatról készült felvétellel kampányolnak az abortusztörvény eltörlése ellen az ír parlamentnél Dublinban 2018. május 22-én. Írországban május 25-én alkotmánymódosító népszavazáson döntenek arról, hogy legálissá tegyék-e a művi terhesség-megszakítást. A népszavazás kiírásáról január 29-én döntött a kormány. (MTI/EPA/Aidan Crawley)