Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A menet visszament a Belvárosba, 8 órás műszakkal ért véget a tüntetés

A menet visszament a Belvárosba, 8 órás műszakkal ért véget a tüntetés

Újra ezrek gyűltek össze tiltakozásul csütörtök kora este Budapesten, miután a kormány szerdán botrányos körülmények között megszavazta a munkavállalókat hátrányosan érintő “rabszolgatörvényt”. A Szabad Egyetem diákcsoport délután öt órára hirdetett demonstrációt a Parlament elé, a Momentum pedig délután fél hatkor tartotta a „Foglaljuk el a Kossuth teret – 2. kör” című eseményét a Szabadság téren, ahonnan hatkor átvonultak a Kossuth térre.

A Zoom.hu élőben közvetített a helyszínről:

A környező utcákban rengeteg volt a rendőr, egymás után sorakoztak a rendőrautók és a rendőrségi kisbuszok. A rohamrendőrök sorfallal védték a Parlament bejáratát, ahol egyre duzzadt a tömeg a békés demonstráción. Zengett az “Orbán, takarodj!”, “Szabad ország, szabad egyetem!” és a “Mocskos Fidesz!”.

Elegük van

A tüntetés kezdetekor Tamás Gáspár Miklós tartott beszédet a Kossuth téren. A filozófus úgy fogalmazott:

“Ennek a korszaknak vége!”,

mert az, hogy diákok, szakszervezetek együtt lépnek fel, új dolog Magyarországon. Abban bízik, “vége lesz az önkénynek és hazugságnak, a nép megalázásának, a homofóbiának, a nők megvetésének, és az összes többi disznóságnak, amiből elegünk volt.” Szabadságot, szolidaritást, boldogabb, tisztességesebb életet akar – mondta zárásként, majd a tömeg skandálni kezdte: „Elég volt!”

Tamás Gáspár Miklós Fotó: Csóti Rebeka (Kattintson a képre a galériáért!)

A tüntetők ezután követelni kezdték a szerdán letartóztatott öt társuk szabadon engedését.

A Margit hídon Budára, a Lánchídon Pestre

Közben a tüntetők nagyobb része egy rögtönzött dobkoncert után elindult a Margit híd felé, amit a rendőrök lezártak a forgalom elől. A tömeg eleje a híd közepén megállt egy időre, a szervezők arról tárgyaltak a rendőrökkel, hogy merre menjen tovább a menet. Végül a Bem rakparton indultak tovább,

a Lánchídon térnek vissza Budáról Pestre, a tömeg békésen vonul.

A tüntetők egy időre elfoglalták a Margit hidat / Fotó: Halász Nóra (Kattintson a képre a galériáért!)

Séta közben kollégánk elkapta Fekete-Győr Andrást.

„2006 óta nem láttam ekkora dühöt az emberekben”

– mondta a Momentum elnöke. Hozzátette, most először folytatott valamirevaló politikát az ellenzék az Orbán-kormányok alatt.

A tüntetők elfoglalták a Lánchidat, türelmesen megvárták, hogy az utolsó autó is le tudjon jönni a hídról, az autókat egyetlen rendőr irányította. „Szabad ország, szabad egyetem!” és „Diák-munkás szolidaritás” – skandálja a tömeg.

A tömeg a Lánchíd pesti oldalán / Fotó: Csóti Rebeka (Kattintson a képre a galériáért!)

Irány a Fidesz-székház!

A Lánchídtól este fél nyolc körül indult tovább a tömeg, akkor a szervezők azt mondták, az Andrássy úton vonulnak a Terrorházához, onnan pedig a Fidesz székházat veszik célba. Az élő közvetítésből azonban látszott, hogy a tüntetők végül meggondolták magukat, egyelőre nem mennek a Fidesz-székházhoz, helyette az Oktogonnál ráfordultak a Nyugati irányába, a körútra.

Momentum-balhé, vissza a Kossuth térre

Közben a Mérce videója alapján az derült ki, hogy a Nyugati pályaudvar felé haladó tömegben egy tüntető – a lap szerint Momentum-aktivista – fel akart gyújtani valamit, ami miatt a rendőrség kiemelte a tömegből. A menet megállt, a demonstrálók – köztük a Momentum elnöke, Fekete-Győr András – az elengedését követelték, ami végül megtörtént, a menet pedig továbbindult, és ekkor már tudni lehetett, hogy a tüntetők úti célja ismét a Kossuth tér.

A Kossuth téren este fél kilenckor elénekelték a Himnuszt.

Könnygáz helyett rózsa és mézeskalács

A nap képéből rögtön kettő van: tüntetőket ábrázolnak, az egyikük mézeskalácsot, a másikuk egy szál rózsát nyújt a rendőrsorfalnak, a Kossuth téren, szerda este.

Majd skandálták, hogy „Mocskos Fidesz!”. Közben a rendőrségi is egyre nagyobb erőket sorakoztatott fel. A tüntetők füstbombát dobtak a velük szemben a parlament lépcsőjén álló rendőrök közé, akik azt visszadobták, majd dulakodás kezdődött az első sorokban.

A Hvg.hu-nak a momentumos Fekete-Győr András elismerte, hogy ő is bedobott füstbombát a rendőrök közé.

A dulakodás vége az lett, hogy a rendőrök könnygázt használtak a tüntetők ellen. Este kilenc óta a huza-vona folyamatos. A rendőrség közleményt adott ki, amiben azt írják, azért használnak könnygázt, mert a tüntetők dobálják őket. Közben azonban előkerült egy videó, amin az látszik, hogy

a Momentum alelnökét, Donáth Annát csak azért, mert a kezében magasban tartott egy füstbombát, berántotta a rendőrsorfal.

Fotó: Csóti Rebeka (Kattintson a képre a galériáért!)

Több mint hat órája tart a tüntetés

Ebből két és fél órája néznek farkasszemet a tüntetők a rendőrséggel a parlament lépcsőjénél a Kossuth téren. A tüntetők dobálják és lökdösik a rendőröket, a rendőrök könnygázzal válaszolnak, és azzal, hogy időnként kiemelnek a tömegből egy-egy tüntetőt.

„Magyar szembe magyar könnygáz, hejj, hejj!”

„Sün! Sün! Sün!”

– kiabálják a tüntetők. Majd a hetedik órában, éjfél körül elindultak Budapest belvárosa felé, amivel úgy tűnik, most a Nyugati pályaudvarhoz került át a tüntetés gócpontja. Ott még kialakult néhány kisebb dulakodás a tüntetők és a rendőrök között, de a tüntetők tömege egyre fogyott, csütörtökön hajnali egy óra körül már nagy volt a tanácstalanság, hogy merre vannak még demonstárlók, akikhez csatlakozni lehet.

Úgy tűnik, véget ért tehát a csütörtökön délután 17 órakor elkezdődött tüntetés. Mindez azt jelenti, hogy egy

8 órás műszakot toltak le a tüntetők.

 

Már most bejelentették, vasárnap folytatják

Boldog Karácsonyt, Miniszterelnök Úr! címmelhirdettek meg a Facebookon vasárnap délután három órára újabb demonstrációt a Hősök terére. „Mutassuk meg Orbán Viktor kormánynak, hogy milyen az, mikor a magyarok érdemben tiltakoznak, és kívánjunk együtt boldog, karácsonyt a Miniszterelnök Úrnak! Várunk mindenkit a Hősök terére december 16-án vasárnap 15:00 órától”– írják a szervezők.

Fotó: Csóti Rebeka (Kattintson a képre a galériáért!)

Kordonokat szállítottak a Kossuth térre

Noha a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter azt mondta, nem tervezik lezárni a Kossuth teret, délután több zöld teherautó is feltűnt a Kossuth tér sarkán, amelyek összeszerelhető kordonelemeket szállítottak. A kocsikról Oláh Lajos DK-képviselő osztott meg képeket Facebook-oldalán:

Pénteken egyeztetnek a szakszervezetek: Nem lehet itt vége!

Holnap reggel egyeztetnek a túlóratörvény elfogadása kapcsán teendő újabb akciókról a Magyar Szakszervezeti Szövetség tagjai. Számos érdekvédelem akár országos sztrájkban is benne lenne, de kizárólag átgondolt előkészületek esetén – értesült több forrásból a Zoom.hu. Vélhetően ezt követően dőlhet csak el, hogy a konföderációk között mikor és milyen irányú megbeszélések zajlanak majd. Ugyanakkor hangsúlyozták, az az érzésük, most végre megmozdult valami.

Fotó: Halász Nóra (Kattintson a képre a galériáért!)

Ez történt eddig

Szerda éjszaka több ezres tömegtüntetés volt a Parlament előtt a botrányos körülmények között és az ellenzék szerint jogilag is vitatható módon megszavazott rabszolgatörvény elleni tiltakozásul. Rögtön a Munka törvénykönyve módosításának elfogadása után több szakszervezet sztrájk- és tiltakozás-hullámot jelentett be, a Jobbik pedig Áder Jánoshoz vonult. A Kossuth téren éjjel egyig néztek farkas szemet a tüntetők a rendőrökkel, majd – a TASZ szerint jogellenes módon használt – könnygázzal és paprikaspray-vel kiszorították őket a Nádor utca irányába. A demonstrálók “Visszajövünk” skandálással búcsúztak, a Facebookon pedig már aznap éjjel megjelent az újabb meghirdetett akció csütörtök délután öt órára, ezúttal a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet szervezésében. (Arról, hogy lehet-e a rabszolgatörvény ellen sztrájkolni, és van-e értelme, itt írtunk!)

Könnygázzal kiszorították a tüntetőket a Kossuth térről, de csütörtökön visszatérnek

Több tüntetői csoport egyesülése után ezrek gyűltek össze estére a Kossuth téren, miután a kormány szerdán elfogadta a “rabszolgatörvényt”. Rohamrendőrök védik az épületet, a paprikaspray mellett könnygázt is bevetettek. A Zoom.hu élőben közvetített a helyszínről: A rendőrség késő este közleményt adott ki a honlapján, “A rendőrség higgadt” címmel.

Mint arról a Zoom.hu beszámolt, hiába tűnt úgy, valójában mégsem enyhítettek túlzottan a túlóráztatás lehetőségét kiterjesztő törvényjavaslaton. Vagyis, ha Áder János aláírása után kihirdetik a törvényt, a jövőben évekig is elnyújthatják a munkaadók a túlórapénzek kifizetését, valamint akár 400 órára nőhet a kiróható túlórák száma.

Borítókép: Veres Viktor