Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Törökországban letartóztatták az ellenzéki HDP párt ötven támogatóját

Törökországban letartóztatták az ellenzéki HDP párt ötven támogatóját

A török rendőrség egy razzia során őrizetbe vette a kurdbarát, ellenzéki Népek Demokratikus Pártja (HDP) ötven támogatóját és tisztségviselőjét a délkeleti fekvésű Diyarbakir városában szerdán.

Bermali Demirdögen, a párt szóvivője szerint az érintettek egy éhségsztrájkban vettek részt, amellyel a bebörtönzött Leyla Güven HDP-politikussal való szolidaritásukat akarták kifejezni. Güven november 8. óta maga is éhségsztrájkol, hogy így tiltakozzon a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szintén börtönben raboskodó vezére, Abdullah Öcalan elszigetelése ellen.

Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tartja a kurd függetlenségért, illetve egy ideje autonómiáért fegyverrel harcoló PKK-t, amelyet Öcalan 1978-ban alapított. A kurd vezetőt 1999-ben terrorizmus vádjával halálra ítélték, de a verdiktet a halálbüntetés törökországi eltörlését követően 2002-ben életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és kormánya a kurdbarát HDP-t a PKK kiterjesztésének tartja. A HDP tagadja ezt. A főleg kurdok lakta Diyarbakir városában hétfőn a HDP 26 támogatóját vették őrizetbe, időközben azonban elengedték őket – tájékoztatott Demirdögen.

A HDP több ezer tagja van rácsok mögött, köztük a párt egyik volt társelnöke, Selahattin Demirtas. Számos ellenzékit mozdítottak el tisztségéből Törökország délkeleti részén olyan vádakkal, hogy kapcsolatban állnak a PKK-val. Törökországban márciusban tartanak helyhatósági választást. Az ország délkeleti felének számos településén a HDP a legerősebb politikai erő, s ezzel a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) a legnagyobb riválisa.

Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara