Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

TASZ: A könnygáz használata indokolatlan és jogellenes volt

TASZ: A könnygáz használata indokolatlan és jogellenes volt

A Társaság a Szabadságjogokért a Facebookon szólalt meg a szerdai tüntetés kapcsán. Mint írják, a tegnapi spontán tiltakozás egy idő után erőszakossá vált, így a rendőrségnek közbe kellett avatkoznia. A tömegkezelés arányossága és szakszerűsége azonban kétséges. Közérdekű adatigényléssel fordulnak a rendőrséghez, hogy pontos képet kaphassanak arról, hogy a rendőrség milyen eszközökkel próbálta elkerülni az erőszak eszkalálódását, és jogsegélyt nyújtanak az eljárás alá vont tiltakozóknak.

A TASZ szerint tüntetés egyértelműen békétlenné vált legkésőbb akkor, amikor egyes résztvevők sérülés okozására is alkalmas tárgyakkal kezdték dobálni a rendőröket, kukákat borogattak, tüzeket gyújtottak.

“Ám annak ellenére, hogy a tüntetés fokozatosan veszítette el a békés jellegét, a rendőrség tudomásunk szerint egyáltalán nem kommunikált a tüntetőkkel, nem figyelmeztette őket a jogsértő magatartásuk következményeire, tehát nem azon volt, hogy elkerülje az erőszak bekövetkezését és alkalmazását.”

Pedig az új gyülekezési törvény kifejezetten előírja az együttműködés kötelezettségét, a rendőrségi törvény pedig kötelezővé teszi a kényszerítő eszköz alkalmazására vonatkozó előzetes figyelmeztetést -írja a TASZ.

A jogvédő szervezet szerint érthetetlen, hogy amikor a tüntetés erőszakossá vált, a rendőrség miért nem oszlatta fel hivatalosan is a tömeget, felszólítva a résztvevőket a távozásra, mielőtt a tömegoszlatásba kezdett. Bár történtek célzott, csak a valóban erőszakos tüntetőket érintő kiemelések is, a tömegoszlató eszközök – pl. a könnygáz – használata többször is indokolatlan és ezért jogellenes volt. Ha indokolt volt, akkor olyanokat is érintett, akiknek a tiltakozása megőrizte békés jelleget.