Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Olyan nyugdíjemelés jön januárban, amire rég volt példa

Olyan nyugdíjemelés jön januárban, amire rég volt példa

Döntött a kormány, így januárban a várható infláció alatt emelik a nyugdíjakat.

Szerda késő este a Magyar Közlönyben közzétették, amit már tudni lehetett: 2,7 százalékkal nőnek januártól a nyugdíjak – írta a hvg. A döntés az emberminisztérium előterjesztésnek ismeretében nem meglepő – ugyanis ők is 2,7 százalékot javasoltak, pont akkorát, amekkora inflációval a 2019-es költségvetési törvény számol.

Azonban a költségvetés elfogadása óta eltelt fél évben az infláció a vártnál magasabb sebességbe kapcsolt – így ma az elemzők 2019-re nem 2,7, hanem 3,2-3,5 százalékos drágulást várnak. Így hosszú év(tizedek) után 2019 lehet az első év, amikor a nyugdíjasok januárban az inflációnál alacsonyabb emelést kapnak.

Ilyen esetben novemberben kiegészítő nyugdíjemelésre kerül sor – erre 2019-ben is nagy valószínűséggel számítani lehet, így a havi ezer forintos veszteséget később, egy összegben, visszamenőleg kompenzálja az állam a nyugdíjasok számára.

Forrás: Orbán Viktor/Facebook