Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ne írd alá, János 2.0 – közös levelet írt a rabszolgatörvény miatt az ellenzék

Ne írd alá, János 2.0 – közös levelet írt a rabszolgatörvény miatt az ellenzék

Közös levelet fogalmaztak Áder János köztársasági elnöknek az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik, a DK és a függetlenek képviselői, akik azt kérik az államfőtől, hogy a sorozatos házszabálysértésekkel a “jogállamiság gyásznapján” elfogadott rabszolgatörvényt aláírás helyett küldje az Alkotmánybíróságnak.

Erről az MSZP elnöke, Tóth Bertalan kezdeményezésére csütörtökön összegyűlt ellenzéki politikusok – Tóth Bertalan, Szabó Tímea, Ungár Péter, Vadai Ágnes, Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Mirkóczki Ádám – döntöttek. Íme a teljes levél:

Levél Áder Jánosnak by Tibor Lengyel on Scribd

Az aláírók jelezték: az Alaptörvény értelmében a köztársasági elnök őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Ezzel összhangban “amennyiben egy elé kerülő törvény ellenztétes az Alaptörvénnyel, akkor azt köteles az Alkotmánybíróság számára megküldeni, alkotmányossági vétót emelnie.”

Ha Áder nem emel alkotmányossági vétót a rabszolgatörvény ellen, azzal az Országgyűlés jogsértő gyakorlatát legitimálja

figyelmeztettek az aláírók. A közös csoportképet az MSZP elnöke posztolta a Facebookra:

Borítókép: Az Áder Jánosnak írt levél aláírói / Forrás: MSZP