Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gulyás Gergely: Soros György agresszív aktivistái tomboltak Budapesten

Gulyás Gergely: Soros György agresszív aktivistái tomboltak Budapesten

A csúcsminiszert szerint az ellenzék fizikailag inzultálta Orbán Viktort. Rabszolgatörvény, botrányos parlamenti ülés, könnygáz – ez is s szóba került a Kormányinfón. Kiderült, hogy a nem barátságos médiumokat a kormány nem szereti.

Páncélozott járműveket is kivezényelt a kormány több karácsonyi vásárra is – kezdte beszámolóját Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki Kormányinfón.

Mi történt a kormányülésen?

Elkeseredéssel fogadták a migránsvízumot, amit elfogadott az Európai Parlament. Ez szerinte szembe megye a józan ésszel, ellentétes az európai polgárok akaratával. A csütörtöki uniós csúcs központi kérdése a hét éves költségvetés, ahol szóba kerül majd a migráció. Itt szerinte határozottan ki kell mondani, hogy ezt a jelenséget nem szabad támogatni. Megtudjuk, hogy

2,7 százalékkal emelkednek majd a nyugdíjak, ha magasabb lenne a infláció, korrigálnak.

Hozzáteszi, idén a nyugdíjasok húsvétkor kaptak Erzsébet-utalványt, a nyugdíjprémiumot kifizették.

Az Országgyűlésben tegnap történtekről azt mondja, a botrányok ellenére sok fontos döntés született, több átalakítást fogadtak el. Komoly sikernek tartja, hogy létrehozták a közigazgatási bíróságokat, ezzel eltöröltek egy régi kommunista hagyományt.

Így szerinte nő majd a bírák fizetése.

Az ápolónők bére szerinte 72 százalékkal növekszik majd négy éven belül. A ciklus végére Gulyás számításai szerint háromszorosára emelkedik az ápolónők bére 2012-höz képest. A központi közigazgatásban dolgozók fizetése szerinte 30 százalékkal növekszik majd – a csúcsminiszter azt mondja, erről is döntöttek. A szerdán elfogadott módosítás ennél is nagyobb béremelést tesz lehetővé a honvédelmi dolgozók ügyében.

A szerdai országgyűlési eseményekről azt mondja még, hogy szomorú és példátlan, ami az épületben történt, az ellenzék egésze nevetségessé vált, ráadásul alkotmánysértő módon tették mindezt. A kormánypárti többség ugyanakkor biztosította az alkotmányos működést, az ellenzéki érvek alaptalanok, például a kártyával való szavazás kötelezettsége sehol sincs rögzítve. Amit a kormánypárti többség tett, az az alkotmányosság védelmét szolgálta. Szerinte, ami tegnap történt ezután történt Budapesten, amikor néhány százan vonulgattak az utcán, ott politika aktivisták, az első hírek szerint Soros György agresszív emberei részt. A keresztény értékeket is sárba tiporták, köszönetet mond a rendőröknek, hogy felléptek az agresszió ellen. Ők 34 ember ellen léptek fel, öt rendőr sérült meg. Azt kéri mindenkitől, hogy vegye figyelembe: a gyülekezési jog alapjog, de ezt csak békésen lehet gyakorolni.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Jönnek a kérdések

Újságírói kérdésre azt mondja, miután szabad világban élünk, ami nem tilos, azt meg szabad tenni. Így az, hogy ülésvezető nem a helyéről vezette a tegnapi napot, szabályos volt. Újra azt mondja, hogy szerinte az ellenzékiek megsértették az alkotmányt. Szintén kérdésére azt mondja, hogy a kártya nem bizonyítja azt, hogy valaki személyesen részt vett a szavazáson, a kamerák felvételei bizonyítják a jelenlétet. Gulyás szerint az ellenzék fizikailag inzultálta a miniszterelnököt, ezért hívták be Orbán Viktor a testőreit. Mivel kiemelt állami vezető személyi biztonsága veszélybe került, ezért volt szükség rájuk. Egyelőre jogilag nem minősíti a szerdán történteket, ebben a kérdésben az ügyrendi bizottság dönt majd el. Kérdésre válaszolva elmondta, nem tervezik lezárni a Kossuth Lajos teret, a páncélozott autók megjelenése a karácsonyi vásárokon a terroristákat kell, hogy megfélemlítse. Szerinte a néhány száz erőszakos tüntető fellépése nem gondolkodtatja el a kormányt, nincs is érdemi tiltakozás a jogszabály ellen. Kijelenti, hogy

az ellenzék nem képviseli az emberek érdekeit.

Páncélozott járművek a karácsonyi vásárokon

Kérdésre válaszolva azt mondja a NAT-ot minden valószínűség szerint 2020-ban vezetik majd be. Arra a kérdésre, hogy miért használják egyáltalán a kártyákat az Országgyűlésben azt mondja, ez egy technikai kérdés. Azért nem működtek tegnap a kártyák, mert a házelnök nem tudta használni az övét, mivel nem engedték fel a pulpitusra. Megint elmondja, hogy alaptörvényt sértett az ellenzék, de nem tudja, milyen szankciók járhatnak majd emiatt.

Kérdésre válaszolva azt mondja, Nikola Gruevszki kiadatásának ügyében a bíróságnak kell döntenie, de nem tudja hogy áll a volt macedón miniszterelnök kiadatási kérelmének ügye. Kérdésre válaszolva azt mondja, nem törölték el a kafetériát, csak a rá vonatkozó adószabályok változtak. Arra a kérdésre, hogy hány páncélozott járművet kell bevetni az országban, azt mondja, az ország valamennyi karácsonyi vásárán radikálisan megnövelt, akár dupla létszámú járőrszolgálattal védik majd az embereket.

Azt, hogy a budapesti vásárokon kívül melyik vidéki városokban lesznek majd páncélozott járművek, a Belügyminiszter dönti majd el.

Felolvassák az 51-es paragrafust, ami alapján az újságírók szerint Kövér László nem jól járt el, ezek alapján meg kellett volna szakítani az ülést. Gulyás szerint nincs ilyen szabály. A közigazgatási bíróságok ügyében a Velencei Bizottsághoz fordultak, de az csak egy tanácsadó szervezet, ezt az ügyet azonban csak márciusban kezdik tárgyalni. A rabszolgatörvényre vonatkozó kérdésre a csúcsminiszter azt mondja, egy munkavállaló vissza tudja utasítani a főnöke túlórára vonatkozó kérését, mert nincs tömeges munkaerőhiány Magyarországon.

Szerinte 800 ezerrel dolgoznak többen Magyarországon, mint 2010-ben, a kormány pedig nem egyeztetett gazdasági szereplőkkel, pláne nem multikkal, mielőtt megszavazták a rabszolgatörvényt. Emelkedni fog a minimálbér jövőre, bár azt nem mondta meg Gulyás, pontosan mennyivel, de nem is szavaztak róla eddig, nem született döntés még erről. Kérdésre válaszolva azt mondja, úgy tűnik, Orbán Viktor január 1-től a Várba költözhet.

Az RTL Klubot azért nem hívja meg a kormány bizonyos sajtótájékoztatókra – mint kérdésre válaszolva mondja Gulyás- mert nem tájékoztatnak hitelesen. Szerinte a kormánnyal kritikus sajtóorgánumok legtöbb esetben nem törekszenek a korrekt tudósításra, nem barátságosak, ezért nem hívják meg őket.

Borítókép: Budapest, 2018. december 13. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter MTI/Illyés Tibor