Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Corstein szerint Orbán személyes utálatának lett áldozata a CEU

Corstein szerint Orbán személyes utálatának lett áldozata a CEU

Sajnálja a CEU-t, de még jobban sajnálná, ha orosz csapatok behatolnának Magyarországra az USA budapesti nagykövete.

Itt van két roppant erős ember: Orbán Viktor és Soros György. Itt egyetlen dolog számított: az utálat a két férfi között, akik sosem fognak egyetérteni egymással semmiben. És sajnálatos módon ennek az áldozata lett ez az egyetem – mondta a David B. Cornstein az USA nagykövete. Hiába tett meg ő maga, a magyar kormány erre kijelölt tárgyalója, valamint a Közép-európai Egyetem vezetése mindent a CEU Budapesten tartásáért, ez az ügy valójában két ember személyes ellentétéről szól – írta a 168óra.

Azok az emberek, akik be voltak vonva ebbe a procedúrába mindkét oldalról, próbálták elérni, hogy pozitív eredménnyel záruljon az ügy. Gulyás Gergely volt a megbízott a kormány részéről, hogy valamilyen alternatív megoldást találjon. Michael Ignatieff rektor pedig az az ember, akinél senki sem tett többet azért, hogy itt tartsa Budapesten az egyetemet. Ők ketten és én együtt próbáltuk megnézni, mit lehet tenni. Csakhogy végül Gergelynek jelentenie kellett a miniszterelnöknek, akit Orbán Viktornak hívnak. És végül Michael jelentett az egyetem vezetésének, annak a kuratóriumnak, amelynek egy ember adományozott ötszázmillió dollárt. És ne gondolja senki azt, hogy Soros Györgynek egy szava sem volt ahhoz, hogy mit tesz vagy nem tesz ez az egyetem. Ez abszurd lenne – mondta.

Emiatt mondtam és mondom még egyszer azt: nem tudom kifejezni, milyen szomorú vagyok, amiért az egyetem elmegy.

Még szomorúbb lennék azonban, ha az orosz csapatok behatolnának Magyarországra, hiszen csak Ukrajna választja el Oroszországtól, a következő állam Magyarország.

Megoldást kell találnunk az ukrán problémára – mondta a nagykövet kérdés nélkül, mintegy jelezve mi is az USA külpolitikájának valódi prioritása.

Ebben kell segítenünk Magyarországot. Azon dolgozom, hogy Magyarország az oroszenergia-függőségét is csökkenthesse, mert jelenleg 80 százaléka onnan jön a felhasznált energiának. Borzasztó lenne, ha ez a kiszolgáltatottság tovább fennmaradna vagy fokozódna. És az, hogy vannak fontos ügyeink, nem jelentik azt – ne értsen félre –, hogy az egyetem ügye nem az, de vannak más problémák, amelyeket az amerikai és a magyar kormánynak együtt kell kezelnie – mondta a nagykövet.

MTI Fotó: Kovács Tamás