Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kormány arra kéri a francia sárgamellényeseket, ne tüntessenek szombaton

A kormány arra kéri a francia sárgamellényeseket, ne tüntessenek szombaton

A francia kormány egyelőre nem tiltja be a sárgamellényesek szombatra hirdetett tüntetéseit, de a strasbourgi merénylet miatt arra kéri a tiltakozókat, legyenek belátók, és inkább ne vonuljanak utcára – közölte csütörtökön Benjamin Griveaux kormányszóvivő.

A kormány még nem határozott úgy, hogy betiltaná a demonstrációkat, mert bár könnyű lenne ezt megtenni, az mégsem gátolná meg, hogy “a törni-zúzni vágyó emberek az utcára vonuljanak” – mondta a szóvivő. Hozzátette: tekintettel kellene lenni arra, hogy a biztonsági erők tagjai milyen igénybevételnek voltak kitéve az elmúlt hetekben, amit csak tetéztek a Strasbourgban történtek. “Jobb lenne, ha most hétvégén mindenki egy könnyed szombati napot tölthetne el azzal, amit ilyenkor az évvégi családi ünnepeket megelőzően tenni szeretne, ahelyett, hogy ezt a napot is az utcán töltik, újra munkát adva a rendvédelemnek” – fogalmazott Griveaux.

Richard Ferrand, a nemzetgyűlés elnöke kijelentette: a sárgamellényes tüntetéseknek most már véget kellene érni, tekintettel arra, hogy az ország vezetése nagyban engedett a mozgalom alapvető követeléseinek. Arra lenne szükség, hogy a mozgalom leálljon, hogy hozzájáruljanak egy új francia modell megteremtéséhez – tette hozzá. Emmanuel Macron francia elnök hétfőn jogosnak nevezte a kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét, a vele járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak minősítette. Egyúttal konkrét intézkedéseket is bejelentett a tüntetők anyagi terheinek enyhítésére. Az államfő beszéde után a sárgamellényesek és az ellenzék is elismerte, hogy az elnök megtette az első lépéseket, de jelezték, hogy a tüntetések folytatódni fognak.

A továbbra is szökésben lévő Chérif Chekatt legalább két embert megölt, és 12 további embert megsebesített kedd este Strasbourgban, a város karácsonyi vására közelében. A merénylő a dpa német hírügynökség információi szerint észak-afrikai gyökerekkel rendelkező francia állampolgár. A párizsi főügyész, Rémy Heitz szerint a gyanúsított Allah akbart (Allah hatalmas) kiáltott a kedd esti merénylet elkövetésekor. A támadónál kézifegyver és kés volt, ezekkel támadt rá az emberekre. (MTI/AFP)

Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat