Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Theresa May megnyerte az ellene indított bizalmatlansági indítványt

Theresa May megnyerte az ellene indított bizalmatlansági indítványt

Egész napos bizonytalanságot követően Theresa May brit miniszterelnök megnyerte saját pártja, a Tory-k által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt.

A brit miniszterelnök ellen egyszer már megpróbálkoztak a bizalmatlansági indítvánnyal, de akkor nem jött össze elég szavazat. Ezúttal azzal vívta ki a képviselők ellenszenvét, hogy elhalasztotta a kedd estére tervezett parlamenti szavazást a Brexit-tervezetről. May abban reménykedett, hogy időt nyerhet, és tovább tárgyalhat a feltételekről az Európai Unió vezetőivel, de erre egyébként sincs túl sok esélye.

May szerint amennyiben a Konzervatív Párt élén vezetőt cserélnek szerda este, „az egész ország jövőjét veszélybe sodorja és olyan bizonytalanságot teremt, amelyet az Egyesült Királyság most nem engedhet meg magának”.

Az esti bizalmi szavazáson Maynek egyszerű többségre, vagyis legalább 158 szavazatra volt szüksége ahhoz, hogy pártelnöki pozíciójában maradhasson. A 48 konzervatív képviselő indítványára kezdeményezett voksoláson végül 200-an szavaztak May maradására, 117-en ellene.

(BBC)