Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Pillanatokon belül megbukhat Theresa May

Pillanatokon belül megbukhat Theresa May

Összejött a miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítvány megindításához szükséges támogatás, akár már ma is megtarthatják a szavazást.

Összejött a párton belüli bizalmatlansági indítványhoz szükséges 48 támogatás a brit konzervatívoknál, így szavazhatnak a képviselőcsoport tagjai arról, eltávolítanák-e a helyéről a brit miniszterelnököt Theresa May-t – írja a Hvg.hu. A Downing Street a Financial Timesnak azt válaszolta, eddig hivatalos értesítést nem kapott a bizalmi szavazásról. May-nek egyszerű többségre – vagyis 158 szavazatra – lesz szüksége, hogy a helyén maradhasson.

Sokáig úgy tűnt, hogy a Brexit-párti toryk kezdeményezése nem lesz sikeres, ám azt követően, hogy hétfőn May bejelentette: mivel nincs meg a kellő támogatás, elhalasztják a szavazást a brit kilépés feltételrendszeréről szóló megállapodásról, újra megnőtt ellenfeleinek a tábora.

A BBC szerint a voksolás már ma, vagyis szerda este megtörténik. Ha ellenfelei felülkerekednének, akkor új pártvezetőt kell választani, ami nem lesz könnyű menet, miután nincs a posztra igazi esélyes. Ha marad, akkor viszont egy évig nem lehet újabb hasonló eljárást indítani ellene.

Borítókép: MTI/EPA/Andy Rain