Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Minden második ember kiáll az ellenzéki összefogás és az előválasztás mellett

Minden második ember kiáll az ellenzéki összefogás és az előválasztás mellett

Tíz megkérdezettből hat (56 százalék) szerint a baloldali ellenzéki erőknek törekedni kell arra, hogy a következő választásra egységesek legyenek, hogy sikerrel harcoljanak a Fidesz főpolgármester-jelöltje, Tarlós István ellen – derült ki a Publicus Intézetnek a Népszava megbízásából készült reprezentatív kutatásából.

Forrás: PI

A megkérdezettek tizede (8 százalék) még ennél is tovább menne, és a úgy gondolja, hogy egy ilyen összefogásban a Jobbikra is szükség van.

A válaszadók ötöde (21 százalék), úgy gondolja, az a jó, hogy sok párt versenyez a baloldalon.

Elsősorban a Fidesz szavazói gondolják így, tízből négyen (39 százalék), valamint a Jobbikosok harmada (32 százalék) is.

Forrás: PI

Leginkább az MSZP szavazók (80 százalék), az egyéb pártok szavazók (74 százalék) gondolják úgy, hogy a baloldalnak össze kell fognia, hogy sikerrel mérkőzzön meg a főpolgármesteri posztért, de a bizonytalanok (58 százalék), és a Jobbikosok (47 százalék) és egyértelmű többségben van ez a vélemény.

Azok közében akik részt vennének egy, ellenzéki jelöltet kiválasztó előválasztások 10 százalékponttal magasabb azok aránya, akik összefogáspártiak, mint azok körében akik ezt nem tervezik (61 vs. 51 százalék). A megkérdezettek majdnem fele (43 százalék) hallott arról, hogy az ellenzék előválasztást szervez.

Forrás: PI

A válaszadók majd’ fele (46 százalék) úgy tervezi, hogy elmegy személyesen leadni szavazatát egy esetleges január végi előválasztáson. Az egyéb pártok szavazói (70 százalék), és az MSZP szavazók (68 százalék) körében a legmagasabb a részvételi hajlandóság, de tíz Jobbik szavazóból hat (57 százalék), és tíz bizonytalanból négy (40 százalék) is tervezi a részvételt.

A Zoom.hu nemrég írt arról, hogy a jövő héten a szocialisták berúgnákl az előválasztási kampánymotort, és eközben két jelölt, az LMP által már támogatott Puzsér Róbert, és a Párbeszéd jelöltje, Karácsony Gergely már tárgyal az előválasztási részvétel technikai részleteiről. Karácsony mindenképpen elindul – ígéri:

Karácsony elindulna Puzsér nélkül is az előválasztáson, de azért győzködi

Új helyzetet teremthet az ellenzéki oldalon a főpolgármester-jelölti versenyben, ha Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt több pártot is maga mögé tud állítani, márpedig az általa vágyott háromból már másfél megvan.

Borítókép: Tarlós István újrainduló főpolgármester / Forrás: Halász Nóra