Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Könnygázzal kiszorították a tüntetőket a Kossuth térről, de csütörtökön visszatérnek

Könnygázzal kiszorították a tüntetőket a Kossuth térről, de csütörtökön visszatérnek

Több tüntetői csoport egyesülése után ezrek gyűltek össze estére a Kossuth téren, miután a kormány szerdán elfogadta a “rabszolgatörvényt”. Rohamrendőrök védik az épületet, a paprikaspray mellett könnygázt is bevetettek. A Zoom.hu élőben közvetített a helyszínről:

Nem spórolnak a könnygázzal

A rendőrség késő este közleményt adott ki a honlapján, “A rendőrség higgadt” címmel. Ebben azt írják: “az egyre agresszívebben viselkedő tüntetők provokálják a rendőröket, többen tojást, sörösdobozokat dobtak a biztosítási feladatokra kivezényelt rendőrök irányába. A rendőrök parancsnoka a beosztott állomány testi épségének védelme érdekében elrendelte a védőfelszerelés használatát: a rendőrök testpáncélt, védősisakot vettek fel.”

Fotó: Veres Viktor

Fél 11-kor újabb rendőrségi közleményt adtak ki, ebben azt írták, hogy a korábban közölt néggyel szemben ötre emelkedett a megsérült rendőrök száma. Azt is közölték, hogy

“A tüntetők egy része megkísérelt betörni az Országgyűlés épületébe, amit a rendőrség megakadályozott.”

MTI/MTI Fotószerkesztőség/Mohai Balázs

Bár a helyzet az első sorokban félelmetes, a tüntetés hátsó részén békésebbek a demonstrálók. Elöl viszont valakinek sikerült két gumibotot szereznie a rendőröktől.

A Zoom.hu helyszíni tudósítója szerint a rendőrök nemcsak paprikasray-t, hanem könnygázt is bevetettek.

Oszlatni próbálják a tömeget, jól hallani azt az egyedi hangot, amit a könnygázgránátok kilövésekor tapasztalni. Erre a pukkanásra néhányan azt kurjantották: “BUÉK!” Tudósítónk szerint a rendőrségi közleményben is említett “betörési kísérletnél” a rendőrök több ellenzéki országgyűlési képviselőt is intézkedés alá vontak.

MTI/Mohai Balázs

A tüntetők a La Marseillaise-t, a francia himnuszt éneklik. Közben a rendőrség közölte, hogy a Lánchídra vonult tüntetők elhagyták a hidat, amelyet a hatóság a forgalom előtt újra megnyitott.

Lehet, hogy az ország karácsonyfája az ország fáklyája lesz,

mivel többen azt skandálják a Parlament előtti fenyőre célozva, hogy “égjen a fa”, illetve “lángolj fa”. Elhangzott egy kissé bátortalan “döntsük le” is.

Fotó: Csóti Rebeka

A tömegben tudósítónk elkapta Varju Lászlót, a DK országgyűlési képviselőjét, aki szintén kapott a könnygázból, ezért könnyeivel küszködve nyilatkozott: azt mondta, “ez a következménye a mai parlamenti eseményeknek, és annak, ha az emberek akarata ellenében hoznak törvényt”. Az ország karácsonyfája mellett felállított betlehemnél egyelőre nem a három királyok, hanem rohamrendőrök jelentek meg és teljes erőbedobással védik, ahogy a karácsonyfát is.

Bréking! Az Országgyűlés Hivatala kivizsgálta, és törvényesnek találta a rabszolgatörvényt is elfogadó szerdai parlamenti ülést.

MTI/Balogh Zoltán

“Addig sem a hajléktalanokat b*sztatják” – jegyezte meg egy tüntető a nagy számban a Parlament védelmére felsorakozott rendőrökre utalva. Másvalaki oda is kiabált az éjszakába nyúlóan túlórázó rendőröknek – a rabszolgatörvény egy fontos, sokat bírált pontjára rávilágítva -, hogy “ezt nektek is 3 év múlva fizetik ki”?

Tudósítónk helyszíni információi szerint a győri Audi-gyár dolgozói tiltakozásul nem veszik fel csütörtökön a munkát.

Eközben a tömegben felváltva régi Orbán-nyilatkozatokat játszanak be, amelyek még a mostani miniszterelnök tizenévvel ezelőtti ellenzéki korszakából valók. Elhangzik például a Fidesz-elnök 2007. március 15-i Fidesz-nagygyűlésen mondott beszéde, amelyben Orbán arra figyelmeztetett: “egy demokráciában a népnek joga van elkergetni a kormányt, ha az a népakarat ellenében kormányoz”.

Fotó: Csóti Rebeka

A rendőrök éjfél előtt tíz perccel ismét könnygázzal, paprikaspray-vel és gumibotokkal próbálták hátrébb szorítani a tömeget, ezzel azonban csak feldühítették a tüntetőket, akik azt kérték, ne provokálják őket. A demonstrálók egyre kijebb szorultak a térről, ráadásul közben a Parlament világítását is lekapcsolták, így teljes sötétségbe borult a környék.

Fotó: Veres Viktor

Ez és a hideg ellen némiképp segített, amikor páran a tér füvén rövid időre tüzet gyújtottak, majd emelték a tétet, és egy egész padot, valamint egy kukát is felgyújtottak, így tűzoltók érkeztek a Kossuth tér és a Vértanúk tere közötti részre, hogy eloltsák a lángokat.

Fotó: Veres Viktor

Éjjel egy óra környékére már szinte teljesen kiszorultak a Nádor utcához, itt ismét kukák lángoltak, majd a tüntetők nagyobb része “Visszajövünk!” skandálással búcsúzott.

Nem állnak meg, folytatják

Csütörtök délután öt órára újabb tüntetést hirdettek a Kossuth térre, ezúttal a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet szervezésében:

“Visszamegyünk a Kossuth térre és békésen tüntetünk a rabszolgatörvény elfogadása ellen. Hozz magaddal enni- és innivalót, meleg ruhát, és készülj fel, hogy több órát maradunk. A tüntetés bejelentett és elfogadott a hatóságoknál.”

Fotó: Csóti Rebeka

Ez történt eddig

A Várból visszatért jobbikosokkal együtt több százan tiltakoztak szerda délután a Kossuth téren a rabszolgatörvénynek csúfolt Kósa-javaslat megszavazása miatt, amely jelentős túlmunkára kényszerítheti az embereket. Bár a tüntetők már korábban eldöntötték, hogy letáboroznak az Országház előtt, és legalább csütörtök este hatig folyamatosan ott maradnak, Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője végül arra szólította fel a tömeget, hogy sétáljanak át a Margit hídra. Így elindult a tömeg, út közben zúgott a „mocskos Fidesz” és az „Orbán takarodj!”.

Fotó: Veres Viktor (Kattintson a képre a galériáért!)

A menet este negyed hat után odaért a Margit hídhoz, a rendőrök leállították a forgalmat. Azonban nem maradtak ott sokáig, kis idővel elteltével a tüntetők az Oktogon felé indultak, a körúton szólt a “Csalások éve” és a “Viktátor!”.

A Zoom.hu élőben közvetített a helyszínről:

A demonstrációhoz közben egyre többen csatlakoztak, a Pest és a Buda felé haladó forgalmi sáv sem volt járható. Folyamatosan skandálták a “Gyertek velünk!” buzdítást.

Fotó: Veres Viktor (A képre kattintva galéria nyílik.)

Az Oktogonhoz érve ráfordultak az Andrássy útra, a Fidesz-székházhoz, a Lendvay utca irányába, ahol már a TEK és nagyszámú rendőrsorfal várta őket.

Fotó: Veres Viktor (A képre kattintva galéria nyílik.)

“Konzultálni jöttünk”, “Orbán egy g*ci”, “Munkás, diák, egy az irány” – skandálták a tüntetők a székháznál. A rendőrök és a tömeg között lökdösődés alakult ki, a demonstrálók áttörték a sorfalat. Az egyenruhások sisakot húztak, és megpróbálták az épülettől távolabb tartani a tiltakozókat. Két tüntetőnek azonban így is sikerült felmásznia a Fidesz-székház erkélyére, ahonnan zászlólengetést követően biztonságban lemásztak.

Fotó: Veres Viktor (Kattintson a képre a galériáért!)

Hét óra után sokan visszaindultak a Kossuth térre, illetve az Oktogonra.

A Zoom.hu élőben közvetítette a helyszínről:

A Parlament előtt újabb rendőrsorfal fogadta a már kissé megfogyatkozott, de így is több száz fős tömeget, zúgott a “mocskos Fidesz.”

Fotó: Veres Viktor (A képre kattintva galéria nyílik.)

Közben a tüntetők másik csoportja, akik korábban a Lendvay utcából az Oktogon felé vették az irányt, lezárták a Lánchidat – jelentette tudósítónk.

Fotó: Csóti Rebeka (A képre kattintva galéria nyílik.)

A cél a két csoport egyesítése lenne. Ez este nyolc óra után nemsokkal meg is történt, negyed kilenckor összeért a tüntetés két része, ezzel megsaccolhatóan több, mint ezren tüntetnek újra a Kossuth téren.

Ők egyelőre lökdösődnek és kiabálnak, néhányan azt skandálják, hogy “menjenek be” a Parlamentbe, az első sorokban állók farkasszemet néznek a rendőrsorfallal. Zúg a “mocskos Fidesz” és a “hazaárulók”, egy tüntető petárdát dobott a rendőrök felé.

Fotó: Veres Viktor (Kattintson a képre a galériáért!)

A Parlamentet védő rendőrök helyére sokkal este kilenc óra előtt páncélos, rohamsisakos egységek érkeztek, erre a tömeg “sisakot le” kiabálással reagált. A rendőrök elkoboztak egy magyar zászlót, amire a tüntetők fújolással reagáltak.

Sokaknak a lökdösődésben sikerült előbbre jutniuk, pár lépcsőfokot előrenyomultak. A tömegnek egyre nagyobb az ereje, erősítés is érkezett.

Fotó: Veres Viktor (Kattintson a képre galériáért!)

Nyakó István a Zoom.hu tudósítójának elmondta: “nincs meghátrálás, menni kell, az a fontos, hogy sokan legyenek az utcákon, az ellenállás folyamatos”.

Este fél tíz előtt paprikaprayt/könnygázt fújtak a tömegbe, ekkor a tüntetőket sikerült hátraszorítani, de azóta megint erőre kaptak. Este tíz óra körül ismét a tömegbe fújtak, így próbálnak oszlatni, egyre több rendőr érkezik a térre, de a demonstrálók nem adják fel. A helyszínről petárdákat is hallani, a rendőrök tíz óra után felszólították a tömeget, hogy húzódjon hátrébb.

A tömeg egy része a Parlament déli kapujától a Lánchídra vonult. Egy rendőrautó lezárta a hidat a forgalom elől, a tüntetők a járdán és az úttesten is sétálnak, sokan viszont a Parlament előtt maradtak.

Gyorsan érkezett a válasz

Miután a botrányos körülmények között és az ellenzék szerint jogilag is vitatható módon megszavazta a parlamenti Fidesz-KDNP többség a rabszolgatörvényként elhíresült új túlóra-szabályozást, több szakszervezet sztrájk- és tiltakozás-hullámot jelentett be, a Jobbik pedig Áder Jánoshoz vonult.

Mint arról a Zoom.hu beszámolt, a rabszolgatörvény, vagyis a munkavállalókat súlyosan hátrányosan érintő kormányzati ötlet ellen több ezren tüntettek szombaton, miután hiába tűnt úgy, valójában mégsem enyhítettek túlzottan a túlóráztatás lehetőségét kiterjesztő törvényjavaslaton. Vagyis ha Áder János aláírása után kihirdetik a törvényt, a jövőben évekig is elnyújthatják a munkaadók a túlórapénzek kifizetését, valamint akár 400 órára nőhet a kiróható túlórák száma.

Borítókép: Tüntetés a Parlament előtt / Fotó: Veres Viktor