Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kósa Lajos: Amit az ellenzék csinál, az riogatás

Kósa Lajos: Amit az ellenzék csinál, az riogatás

A kormánypárti politikus a Munka törvénykönyvének módosítása kapcsán fejtette ki véleményét a HVG-nek.

Ne is folytassa, nem lehet! – jelentette ki a Hvg.hu-nak adott interjúban Kósa Lajos, a rabszolgatörvénynek hívott Munka törvénykövének módosítási kapcsán arra a kérdésre a törvényjavaslat lehetőséget ad-e arra, hogy a munkáltatók egész évben túlóráztassák dolgozóikat. A mostani szabályozás kétszintű garanciát ad – folytatta. Túlórát pluszban elrendelni a jelenlegihez képest csak akkor lehet, ha a munkavállaló ehhez írásban előzetesen hozzájárult. De ez önmagában nem elég, ugyanis az is kell, hogy a munkavállalókat képviselő üzemi tanács vagy a szakszervezet a kollektív szerződésben hozzájáruljon ahhoz, hogy a foglalkoztatás túlmunka elszámolási időkerete 36 hónap legyen. Ha a két feltétel közül bármelyik hiányzik, nem lehet túlórát elrendelni.

Azt is megjegyezte, hogy fő szabály szerint továbbra is 40 órás munkahét, heti két pihenőnappal, amelyből az egyiknek vasárnapra kell esnie. Ő úgy vélekedett, hogy a rendkívüli munkavégzésnél a dolgozók mindig a hónap elején kapják meg az előző hó túlórájért járó pénzt a pótlékokkal együtt. Ez nem változik – jelentette ki –, mert ehhez nem is nyúltunk hozzá.

Hozzátette, hogy amit az ellenzék csinál az riogatás. Az állításukkal ellentétben ugyanis a javaslat nem vonatkozik az orvosokra, a tanárokra, a közalkalmazottakra, a köztisztviselőkre, úgy általában a teljes foglalkoztatottak 85 százalékra. Kizárólag a munkaidő keret elszámolással, egyenetlen munkaidő szervezésben dolgozókat érinti, körülbelül mintegy félmillió embert. Minden más csak ellenzéki hisztériakeltés.

Borítókép: Kósa Lajos, MTI/Bruzák Noémi