Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Idén rekord összeggel támogatta a multik Magyarországra települését a kormány

Idén rekord összeggel támogatta a multik Magyarországra települését a kormány

Jöttek is szép számmal, és sok munkahelyet hoztak létre. Egy munkahely kialakítása viszont még sosem került ilyen sokba Magyarországnak.

Még szerencse, hogy a kormány nem a munkavállalók oldalán áll. Mi lett volna, akkor, ha a multik oldalán állnak? Az Mfor.hu írása szerint ugyanis minden eddiginél nagyobb támogatást osztott szét az Orbán-kormány idén egyedi kormánydöntésekkel jellemzően utóbbiak körében.

A lap szerint a kormány honlapján közzétett frissített támogatási lista szerint december 11-ével bezárólag összesen 86,5 milliárd forintnyi támogatás kiosztásáról döntött a kormány. Ezekkel hazánkban beruházást tervező vállalatok projektjeit támogatták. Ez abszolút rekord. 2004 óta az eddigi rekordév a 2017-es volt, amikor 71 milliárd forint odaítéléséről döntöttek, a dobogó harmadik fokára pedig 2016 került a megítélt majdnem 64 milliárd forinttal.

2010 óta összesen 346 milliárd forinttal támogatta az Orbán-kormány a cégeket, akik beruházásaikkal több mint 45 ezer új munkahelyet hoztak létre.

Idén a legtöbb pénzt

  • a debreceni BMW-gyár kapta támogatásként, 12,3 milliárd forintot,
  • 8,1-8,1 milliárdot juttatott a kormány a koreai SK Battery Hungary Kft.-nek és a Zoltek Vegyipari Zrt.-nek,
  • 5,5 milliárdot kapott a Krones Hungary Kft.,
  • 4,5 milliárdot pedig a Robert Bosch.

Idén egyébként a létrehozott munkahelyek tekintetében is rekord született, hiszen a cégek a beruházásaiknak köszönhetően 8761 főnek tudnak állást biztosítani. A támogatások és a munkahelyek eredője, hogy a kormány idén 9,8 millió forintot adott egyetlen új munkahelyért. Ez korábbi évekre visszatekintve azt jelenti, hogy eddig idén jöttek létre ilyen formában a legdrágább pozíciók.

Borítókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt