Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hajszálon múlik Theresa May és vele együtt a Brexit sorsa

Hajszálon múlik Theresa May és vele együtt a Brexit sorsa

Két éve húzódik a britek Európai Unióból való kilépése, a huzavona lassan már kezd komikussá válni, az értelmes kompromisszum esélye pedig már szinte elenyészőnek látszik. Annál is inkább, mert szerdán összejött a párton belüli bizalmatlansági indítványhoz szükséges támogatások száma a brit konzervatívoknál, így szavazhatnak a képviselőcsoport tagjai arról, eltávolítanák-e a helyéről Theresa May-t.

A brit miniszterelnök – aki ellen egyszer már megpróbálkoztak a bizalmatlansági indítvánnyal, de akkor nem jött össze elég szavazat – most azzal vívta ki a képviselők ellenszenvét, hogy elhalasztotta a kedd estére tervezett parlamenti szavazást a Brexit-tervezetről. May abban reménykedett, hogy időt nyerhet, és tovább tárgyalhat a feltételekről az Európai Unió vezetőivel, de erre egyébként sincs túl sok esélye. Angela Merkel német kancellár például már bejelentette:

nem lehet megváltoztatni a megállapodást, ez a Brexit után az Európai Unióban maradó 27 ország közös álláspontja.

Bizalmi szavazás

Az esti bizalmi szavazáson Maynek egyszerű többségre, vagyis legalább 158 szavazatra lesz szüksége ahhoz, hogy pártelnöki pozíciójában maradhasson. A titkos szavazást magyar idő szerint este 7-9 között tartják, utána

10-kor már várhatóan meglesznek az eredmények, és kiderül, hogy May a helyén maradhat-e.

May szerint amennyiben a Konzervatív Párt élén vezetőt cserélnek szerda este, „az egész ország jövőjét veszélybe sodorja és olyan bizonytalanságot teremt, amelyet az Egyesült Királyság most nem engedhet meg magának”.

Bár a számok folyamatosan változnak, a The Guardian szerda délutáni összesítése szerint a toryk közül

több mint 136-an már támogatásukról biztosították a miniszterelnököt,

páran viszont arról tweeteltek, hogy May ellen szavaznak majd, többek között:

  • Andrea Jenkyns, aki szerint „ideje új vezetőt választani, aki megmenti a Brexitet és egyesíti az országot”.

  • Bernard Jenkin: „Az Egyesült Királyság miniszterelnököt váltott 1940-ben, egy jóval nagyobb nemzeti válság idején. Ha meg kell tenni, akkor meg kell tenni.”

  • James Duddridge, aki szerint a miniszterelnök már „teljesen elvesztette a tekintélyét ahhoz, hogy tovább kormányozzon”.

  • és Nadine Dorries, aki szerint „ha most akár kis többséggel is megszavazzák, hogy May maradjon a pozíciójában, azzal a következő 12 hónapra bebiztosítják a helyét, így már ő marad a kormány élén a következő választásokig”.

Mi várható a szerda esti szavazáson és utána

„Várható volt, hogy megindítják ezt a bizalmatlansági indítványt, hiszen a Konzervatív Párton belül már eleve volt egy több, mint 40 fős euroszkeptikus társaság, amihez most még több, May politikájával elégedetlen képviselő csatlakozott, így könnyedén meglett a 48 fős többség – nyilatkozta a Zoom.hu-nak dr. Gálik Zoltán külügyi szakértő. – Ám az esti szavazás eredmény nem biztos, hogy hasonlóan alakul majd, ugyanis sokan szeretnék végigvinni a Brexit-folyamatot, és ha új vezetőt választanak, bizonytalanná válhat ennek kimenetele, hiszen a hivatalos határidő január 21-e”.

Gálik azt is hozzátette, hogy abban az esetben, ha May megússza, a kormány ellen a képviselők még mindig tudnak bizalmatlansági indítványt kezdeményezni, May ellen viszont a szabályok szerint egy éven belül biztosan nem. Amennyiben viszont leváltják a pártelnöki pozíciójáról, a miniszterelnökségről is le kell mondania.

Ki kerülhet Theresa May helyére?

Az egyik legnagyobb esélyes, Dominic Raab korábbi Brexit-ügyi miniszter (november 15-én mondott le) az euroszkeptikusok körében jóval népszerűbb, mint elődje, David Davis. Ő nem támogatta a May elleni bizalmatlansági indítványt, valószínűleg azért, mert nem látta, hogy ebből bármiféle előnyt is kovácsolhat. Az egyik leghatározottabb Brexit-párti politikus, népszerűségének másik oka pedig, hogy a toryk új generációjához tartozik.

Dominic Raab / Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A másik lehetséges utód Michael Gove, akinek a képviselők körében elég jelentős követőtábora van, amelyben „remainerek” (vagyis: az EU-ban maradni vágyók) is megtalálhatók. Korábban többen azt tanácsolták neki, hogy lépjen ki a kabinetből, de ő maradt és úgy döntött, inkább bentről lobbizik a számára fontos ügyek mellett – a kérdés, hogy ezt a hűséget egy esetleges pártelnökválasztáskor díjazzák-e majd a párttársai. De már a volt külügyminisztert, Boris Johnsont is emlegették May utódjaként. Támogatói szerint nem a miniszerelnök személyét, hanem annak politikáját kellene megváltoztatni – ennek ellenére, ha indulna a posztért, rengetegen támogatnák. Akik pedig nem értenek egyet Johnsonnal, olyannyira ellenzik, hogy ő kerüljön a Konzervatív Párt élére, hogy amennyiben ez megtörténne, kilépnének abból.

Boris Johnson / Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Aki pedig a Johnson-ellenessége miatt tűnik esélyesnek, az a volt belügyminiszter, Amber Rudd, aki a remainerek és a puha-Brexit- pártiak körében igen népszerű. Azonban korábban már számos politikai botrány szereplője volt, így vannak témák, amik megingathatják alatta a talajt. A Guardian összeálltása alapján esélyes még az először a remainerek, majd a breit-pártiak táborában lévő Jeremy Hunt, az euroszkeptikus Sajid Javid és a Brexit-párti, nemzetközi fejlesztési miniszer, Penny Mordaunt.

Borítókép: Theresa May brit miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz a kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2018. december 12-én, nem sokkal azután, hogy a Konzervatív Párt illetékes bizottságának vezetője bejelentette: összegyűlt a kormányfő elleni bizalmi szavazás kiírásához szükséges számú képviselői beadvány.
MTI/EPA/STR