Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Vádalkut köthetett az összeesküvéssel vádolt orosz nő

Vádalkut köthetett az összeesküvéssel vádolt orosz nő

Az összeesküvéssel vádolt orosz Marija Butyina vádalkut köt és együttműködik az amerikai hatóságokkal – értesült az amerikai ABC televízió és a The New York Times című lap. A bíróságnak benyújtandó egyik dokumentumban a 30 éves nő, Butyina bűnösnek mondja magát, amiért egy amerikai férfival együtt “összeesküvést szőtt egy orosz kormányzati tisztségviselővel”, hogy Butyina az Egyesült Államokban tevékenykedjen.

A meg nem nevezett amerikait az ABC televízió – és korábban más amerikai médiumok is – a republikánus Paul Ericksonnal azonosítottak, akivel Butyinának évekig tartó szerelmi viszonya volt. Az orosz tisztségviselő valószínűsíthetően Alexander Torsin bankár, az orosz központi bank kormányzóhelyettese, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjaként tartanak számon.

A Butyina által aláírt vádalku szövege szerint Butyina Torsin irányításával próbált meg “nem hivatalos kapcsolatokat létesíteni a hatalmasokkal és az Egyesült Államok politikájára befolyással rendelkező emberekkel”. A vádalku, amelyet december 8-án, szombaton írtak alá, megjegyzi, hogy az összeesküvés bűncselekményéért maximálisan öt év börtönbüntetés szabható ki, de Butyina ennél kevesebbet is kaphat.

(MTI)

Borítókép: Maria Butina / Fotó: MTI/AP