Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tudósok a Trónok harca halállistájáról: kiderült, hogyan lehet túlélni

Tudósok a Trónok harca halállistájáról: kiderült, hogyan lehet túlélni

A Trónok harcát sokan, sok okból (a középkori külsőségek, a fantasy szál, a brutalitás és az erotika miatt) szeretik, és várják a jövő évi utolsó évadot. De talán a legtöbb rajongó egyetért abban, hogy a sorozat különlegességét az adja, hogy itt még a legfontosabb szereplők is meghalhatnak, bármelyik pillanatban – és nem végelgyengülésben. Két ausztrál kutató több száz szereplő (jellemzően erőszakos) halálát elemezve kidolgozta a túlélést leginkább biztosító stratégiát. Figyelmeztetjük olvasóinkat, hogy spoilerek következnek!

A hosszan képernyőn tartható, erőszakot is felvonultató sorozatok legfőbb követelménye – már, ahogy az amerikai televíziózás nagy öregjei tanítják –, hogy megóvjuk a pozitív főszereplőt és a fő gonoszt. Persze fontos, hogy némi feszültség érdekében időnként meghaljon egy-egy közepesen fontos pozitív szereplő is, de abban biztosak lehetünk, hogy a legfontosabb figura testileg többé-kevésbé sértetlenül kerül ki a kalandból.

Ezért nem hitte el senki a Trónok harca első évadának végén, hogy Ned Stark meghalhat. Hiszen ő olyan jó volt, és látszólag körülötte forgott az egész történet. Aztán mégis lecsapták a fejét különösebb hezitálás nélkül (bár talán még mindig vannak rajongók, akik meg vannak győződve arról, hogy valahogy még elő fog kerülni). Aztán kiderült, hogy Ned Stark nem is hiányzik annyira, hiszen özvegye, Catelyn Stark átvette a család irányítását, és ezzel igazából ő lett a legfontosabb szereplő. Egészen addig, amíg a vörös násznak nevezett jelenetben őt, elsőszülött fiát, annak terhes feleségét, meg még néhány tucat, nyeregben lévőnek tűnő versenyzőt ki nem végeztek.

Szóval sosem lehet tudni, hogy ki fog meghalni, és ki nem. Pontosabban, amint az Reidar Lystad és Benjamin Brown, a sidney-i Macquarie Egyetem epidemiológusainak tanulmányából kiderül, azért előtörténetük alapján meg lehet tippelni az eseményeket (aztán vagy bejön, vagy nem). A tanulmány címe nem hagy sok kétséget: “A halál biztos, az időzítés nem. Mortalitás és túlélés a Trónok harcában”.

A kutatók 330 “fontos” karaktert azonosítottak, akiknek 71,8 százaléka férfi volt, 31,5 százalékuk nemesi származású. Ezután megvizsgáltak, hogy hány százalékuk halt meg, mikor, milyen okból és a körülményeik hogyan hatottak túlélési esélyeikre.

  • A 330 szereplő 56,4 százaléka a hetedig évad végére jobblétre szenderült.
  • A természetes halál nem volt gyakori, nagyjából egy százalékot tett ki.
  • A legtöbben (63 százalék) gyilkosság áldozatai lettek, 24,4 százalékuk harcokban esett el, míg 5,4 százalékukat kivégezték.
  • A leggyakoribb, halált okozó sérülések: elvágott torok (14 %), mellkasi sebek (11,3 %), lefejezés (7 %), illetve mindez együtt (13,4 %).
  • Persze azért volt megégetés (11,8 %) és mérgezés (4,8 %) is.
  • A legtöbb embert (30,4 %) otthon érte a halál, 40 százalékuk ekkor benn volt az épületben.
  • A legrövidebb életben töltött idő 11 másodperc volt, a képernyőn való megjelenéstől számítva átlagosan 29 órát éltek az utóbb mégis elhalálozott szereplők.
  • Nem minden castingolt színész reménykedhetett hosszú karrierben a Trónok harca stábjában: 14 százalék volt az esélye annak, hogy valaki a feltűnése utáni egy órán belül meghal.

Ezt nagyjából mindenki tudja, aki végignézte a sorozatot. Sokkal izgalmasabb, hogy aki túlélt (eddig legalábbis), annak hogyan sikerült elkerülnie a halált. A kutatók a szereplőket társadalmi státuszuk, nemük, az általuk vitt politikai stratégia (magyarul köpönyegforgatás), illetve fontosságuk szerint is megvizsgálták.

Fotó: springernature.com

A tanulmány eredeti grafikonjain látszik, hogy miként csökkent az életben lévő szereplők aránya (függőleges tengely) a megjelenésüktől számított idő (vízszintes ábra) függvényében. A: a nemük szerint (kék: nők, piros: férfiak); B: társadalmi státuszuk szerint (piros: nemesek, kék: közemberek; C: szövetségek cseréje (piros: kitartottak eredeti szövetségeseik mellett, kék: barátokat váltottak); D: fontosság (piros: kevésbé fontos szereplő, sárga: közepesen, kék: nagyon fontos szereplő).

Talán Sansa Stark túlélése a legvalószínűtlenebb a sorozatban. Kezdetben csupán egy naiv fruskaként ábrázolták, a jelen állapot szerint viszont Észak úrnője, aki meglehetősen kreatív módon végezte ki a neki számos kellemetlenséget okozó Ramsay Boltont. Az ő példája jól mutatja a szereplők túlélésének legfőbb biztosítékait. A nők általában ritkábban halnak, mint a férfiak, ahogy a feltűnésük után a nemeseknek is több esélyük van a túlélésre (bár egy idő után meredeken zuhanni kezd a görbéjük). A jelentéktelen szereplőket gyakran azonnal bedobják a húsdarálóba, míg a fontosakat némi ideig életben tartják, mielőtt módszeresen ritkítani kezdenék őket.

A két epidemiológus megállapítása szerint azonban a szövetségek megfelelő időzítésű lecserélése az a körülmény, ami a legtöbbet dobhat a szereplők túlélési esélyein. Sansa az évadok során meglepően erős alkalmazkodó képességről tett tanúbizonyságot. Mindig megtalálta azokat az embereket, akik a pillanatnyi túlélését biztosíthatták. Ugyanez igaz Tyrionra is, aki totálisan átállt a másik oldalra, és a Lannisterek helyett egy ideje Daenerys-t támogatja.

Persze mindez csak az eddig látott eseményeken alapuló statisztika, és a sorozat írói valószínűleg már rá is játszanak arra, hogy valami olyat húzzanak, amire senki nem számít. Simán lehet, hogy végül mindenkiből zombit csinálnak, bár ez jelentősen megnehezítené a későbbi folytatásokat, és ezáltal az újabb dollármilliók kiszivattyúzását a franchise-ból.

A borítókép forrása: HBO