Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán szerint nincs igazuk a “rabszolgatörvény” ellen tüntetőknek

Orbán szerint nincs igazuk a “rabszolgatörvény” ellen tüntetőknek

A munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja – mondta a miniszterelnök a Parlamentben az atv.hu-nak nyilatkozva, nem sokkal a “rabszolgatörvénynek” nevezett – szakszervezetek és ellenzéki pártok által élesen bírált – fideszes javaslat tervezett elfogadása előtt.

Orbán Viktor szerint a módosítás ellen tüntető szakszervezeteknek “nincs igazuk ebben az ügyben, mert a túlmunka vállalása önkéntes, az előterjesztés védi a munkásokat, és lehetővé teszi, hogy aki akar, többet dolgozhasson és többet kereshessen”.

“Lehet, hogy ez a szakszervezeteknek nem érdeke, de a munkásoké mindenképpen és a kormány a munkások oldalán áll”

– tette hozzá Orbán, aki arra a felvetésre, hogy a munkaadók kényszeríthetik a dolgozókat, hogy vállaljanak túlmunkát, különben elbocsátják őket, a kormányfő azt mondta, Magyarországion ma munkaerőhiány van.

Tüntetés a rabszolgatörvény ellen a Parlament előtt december 8-án Fotó: Veres Viktor

Orbán szerint a törvénymódosítás leginkább a kis- és középvállalkozásoknál dolgozókat segíti, ha többet akarnak dolgozni, de jelenleg “buta bürokratikus akadályok miatt” nem tehetik meg.

A munkások és a szakszervezetek alighanem nem úgy látják a helyzetet, mint a miniszterelnök, ugyanis ha a parlament elfogadja a kormányoldal Munka törvénykönyvével kapcsolatos módosításait, a szakszervezetek megkezdik egy országos általános sztrájk megszervezését. Erről itt írtunk bővebben:

Rabszolgatörvény: általános országos sztrájk szervezésére készülnek a szakszervezetek

Amennyiben a parlament elfogadja a kormányoldal Munka törvénykönyvével kapcsolatos módosítási terveit, a szakszervezetek megkezdik egy országos általános sztrájk megszervezését. Teljes ipari parkokat lezárnának. Megkezdik az országos általános sztrájk megszervezését a munkavállalói szakszervezetek, amennyiben a parlament szerdán megszavazza a Munka törvénykönyvének módosításait – erősítette meg a Zoom.hu értesülését László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Borítókép: Orbán Viktor / Fotó: Veres Viktor