Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nekiesett az ellenzék Kósa Lajosnak a “rabszolgatörvény” záróvitáján

Nekiesett az ellenzék Kósa Lajosnak a “rabszolgatörvény” záróvitáján

A túlóratörvény keddi záróvitáján Kósa Lajosnak esett neki az ellenzék – írja az Index.

Szerdán döntenek arról, hogy megszavazzák-e Kósa Lajos javaslatát a Munka Törvénykönyvének módosításáról. Mint ismert, még november utolsó napjaiban Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos nyújtott be egy önálló képviselői indítványt, amely a Munka törvénykönyvének változtatásaival foglalkozott. Ennek része volt, hogy a jelenlegi 12 hónapról 36 hónapra emelik a munkaidőkeretet. Emellett jelentősen megnőne az éves maximális túlóra is, hiszen az a mostani plafont jelentő 250 óráról 400 órára ugrana.

Kedden a javaslat záróvitája zajlott, ahol a hétfői kivonulás után visszatért az ellenzék és Kósát támadták. Varga László szocialista képviselő szerint „Rugalmas kizsákmányolthatóságnak” tekinthető a rabszolgatörvénynek nevezhető javaslat. Jakab Péter a Jobbikból nemes egyszerűen úgy fordult a fideszes honatyákhoz, hogy

“Tisztelt rabszolgatartó hölgyek és urak!”

A munkavállalók 83 százaléka az ellenzékkel ért egyet, ezért „a rabszolgatartók Kósa Lajossal az élén menjenek a fészkes fenébe” és ne menjen Borsod megye közelébe.

Kósa is megszólalt a vitában, szerinte a hazugság, hogy hatnapos munkahetet vezetne be a javaslat, vagy hogy a munkavállalók kiszolgáltatottá válnának. Azt vadmarhaságnak titulálta, hogy ingyen dolgoztatnának 3 évig a munkáltatók.

Persze utána is kapott az ellenzéktől több csomagot Kósa, Harangozó Tamás az MSZP-ből azt mondta,

„Szórakoztató, amikor Kósa Lajos oktat ki minket bármiben is. Kósa ennyire fogalmatlan valóban?”

„Egyetlen utolsó figyelmeztetésünk: vonja vissza a rabszolgatörvényt!”

Tordai Bence a Párbeszédből azt vágta a fideszes képviselőtársa fejéhez, hogy a módosítás „népellenes bűncselekmény” és „Kósa nem a legélesebb kés a fiókban”. Rig Lajos a Jobbikból azt mondta, „Akik itt ülnek, többségében nemhogy munkavállalók, de még munka közelében sem jártak.”

A vitát Kósa zárta le, támadásokra reagálva azt mondta: az van a munkavállalók pártján, aki munkahelyeket teremt. Az ellenzék viszont azt üzeni a munkavállalóknak: „Nehogy már többet keressetek.”

Fotó: Jakab Péter jobbikos képviselõ összetépi a munkaidõ-szervezéssel és a munkaerõ-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggõ egyes törvények módosításáról szóló javaslat egy példányát az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. december 11-én. Jobbra Kósa Lajos fideszes képviselõ. MTI/Kovács Attila