Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Karácsony elindulna Puzsér nélkül is az előválasztáson, de azért győzködi

Karácsony elindulna Puzsér nélkül is az előválasztáson, de azért győzködi

Új helyzetet teremthet az ellenzéki oldalon a főpolgármester-jelölti versenyben, ha Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt több pártot is maga mögé tud állítani, márpedig az általa vágyott háromból már másfél megvan. Az LMP némi hezitálás után végül támogatásáról biztosította a független (ön)jelöltet, és ha Vona Gábor exelnök szava még számít, akkor vannak jelek a Jobbik közeledésére is, miközben nem zárható ki, hogy a Momentum az eddigi elutasítás ellenére mégis a közéleti megmondóemberben lát majd fantáziát.

Puzsér Róbert mögé már felsorakozott az LMP, de mások is követhetik Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Puzsér a Zoom.hu-nak korábban azt mondta, “megtisztelő, ha úgy dönt az LMP budapesti kongresszusa, hogy engem támogat, el is fogadom ezt, ám az általam meghirdetett centrumpolitikához ez még kevés”. Emlékeztetett, hogy ő az “új politikai pólust” úgy tudja elképzelni, hogy az LMP mellett beáll mögé a Momentum és a Jobbik is. Vagyis szándéka, hogy megszerzi mindkét másik párt támogatását is.

Indul az előválasztási kampány

Puzsér “építkezése” hatással lehet az MSZP és a Párbeszéd rendezte budapesti főpolgármester-jelölti előválasztásra is, amelyben részvételét még mindig nem döntötte el Puzsér. Akárhogy is, a Zoom.hu úgy tudja, a szocialisták tartják magukat a meghirdetett menetrendhez, ami a januári előválasztással számol, és ennek mozgósító kampányát még a karácsonyi ünnepek előtt megkezdik.

“Már a jövő héten elindítjuk a mozgósító kampányt, reklámszpottal, hirdetésekkel és saját internetes oldallal”

– mondta a Zoom.hu-nak Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke. Azt is közölte, a korábbi bejelentéseknek megfelelően a “mezőny” nem változott: indulni kíván az előválasztáson az MSZP fővárosi politikusa, Horváth Csaba és várhatóan a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely zuglói polgármester is. Ami pedig Puzsért illeti, azt mondta: “ott a helye, várjuk őt is az előválasztáson”.

Karácsony Gergely minél szélesebb körű előválasztási versenyt szeretne Fotó: Halász Nóra

Karácsony Gergely a Zoom.hu kérdésére azt mondta: folyamatosan tárgyal Puzsér Róberttel az előválasztáson való részvételről és annak technikai lebonyolításáról, és ezek az egyeztetések “reményt keltőek”. Megerősítette: saját maga indulását az előválasztáson nem teszi attól függővé, hogy ezen részt vesz-e Puzsér vagy sem, bár megjegyezte: “annál több értelmét látom ennek, minél többen indulunk el rajta”.

Az előválasztás menetrendje

Az eddig ismert forgatókönyv szerint az amúgy “néhány millióból megrendezhető” előválasztás majdnem olyan lenne, mint a rendes főpolgármester-választás, csak kicsiben. A jelölteknek ugyanúgy ajánlásokat kell gyűjteniük az indulás jogának megszerzéséhez – igaz, csak kétezret, ami azért “több, mint a család”, de nem lehetetlen. Az előválasztáson szavazni akaróknak személyesen, közvetlenül a szavazatuk leadása előtt regisztrálniuk kell magukat, továbbá alá kell írniuk egy “értéknyilatkozatot” is. Ezzel csökkentenék az esélyét, hogy fideszes aktivisták, trollok ellehetetlenítsék a voksolást, jelentősen torzítsák az eredményt. Az elektronikusan voksolni kívánóknak viszont muszáj egy korábbi időpontban regisztrálniuk, mert ezt személyesen kell megtenniük, nem lehet “letudni” az online szavazással együtt. Nekik két időpontban is lehet regisztrálni: egyrészt – főleg a külföldről az ünnepekre hazatérőkre gondolva – december 27-28 között, majd egy hosszabb időszakban, január 9-23 között. Eközben a magukat megmérető jelölteknek január 7-ig kell aláírniuk egy értéknyilatkozatot, majd nekiállhatnak összegyűjteni a kétezer ajánló aláírást a jelölti kampányidőszakban, amely január 9-23 között zajlik, a tervek szerint programismertető rendezvényekkel, valamint tévés és rádiós vitákkal. Pár nap szünet után, január 28. és február 3. között, egy teljes héten át tart maga a szavazás az online felületen és a pártirodákban, valamint más “külsős” helyszíneken, sőt Budapest öt forgalmas pontján fűthető szavazósátrakban is. A voksolás hetében a párt- és civil delegáltakból álló választási bizottsági tagok éjszakára lezárják, majd másnap együtt újra megnyitják a szavazóhelyiségeket és a szavazóurnákat, végül február 3-án a 12 órás zárás után is közösen számolják meg a voksokat egy központi helyen. Február 3-án estére lesz eredmény.

Böcskei: Akarják, de nem csinálják?

„Úgy néz ki most az előválasztás kampánya, hogy mindenki akarja, de senki nem csinálja” – mondta a Zoom.hu kérdésére az IDEA Intézet vezetője. Böcskei Balázs szerint tényleg csak akkor vehető komolyan az előválasztás, ha a mobilizációs kampány még most, a politikai szélcsendes ünnepi és januári időszak előtt beindul, Karácsony pedig egyértelműsíti, hogy biztosan indul-e az előválasztáson, vagy Zuglót választja.

Az újrainduló Tarlós István legesélyesebb kihívóját keresnék az előválasztással Fotó: Halász Nóra

Arra a felvetésre, miszerint az IDEA Intézet mérte nemrég, még novemberben, hogy a budapestiek 66 százaléka szerint Puzsér alkalmatlan lenne főpolgármesternek, Böcskei azt mondta, hogy akkor a saját maga által jelölt Puzsér alkalmasságát mérték, és mások lehetnek az eredmények abban az esetben, ha egy kampányoló Puzsér az LMP vagy még további pártok által támogatott jelöltként indulna végül a jövő évi választáson.

Az elemző felhívta a figyelmet arra: ha az akár több ellenzéki párt támogatását bíró Puzsér népszerűsége kétszámjegyű lenne, de legalábbis jelentősebb támogatottsággal bírna, akkor annak ellenére is, hogy a Jobbikon kívüli ellenzék viszonylag erős és esélyes a fővárosban, fennáll a lehetősége, hogy

az ellenzéki szavazatok mégsem tudnak annyira koncentrálódni, hogy mondjuk Karácsony – vagy bárki, az előválasztáson kiválasztott jelölt – győzelemre igazán esélyes kihívóként jelenhessen meg Tarlós Istvánnal szemben.

Ez alapján Böcskei szerint adódik a kérdés: érdemes-e egyáltalán ellenzéki előválasztást tartani, ha annak győztese eleve csak második lehet az önkormányzati végelszámolásnál. Ráadásul – tette hozzá – az előválasztás körüli forgatókönyveket befolyásolhatja az időben csak azután lezajló európai parlamenti választás, amely kapcsán szintén nem látszik, hogy „az MSZP és a Párbeszéd együttműködése milyen személyi listás leosztást is jelent.”

Kiszelly: Ez még csak a selejtező

Amit most látunk, az még csak a selejtező, ez nem oldja fel az előválasztás dilemmáját – ezt már Kiszelly Zoltán mondta a Zoom.hu kérdésére. A politológus szerint a várhatóan a korábbiaknál magasabb, akár 40 százalékos részvételi arányt is elérhető EP-választásig csak a rivalizálás megy majd, vagyis lehet, hogy május utánra halasztják az ellenzéki pártok az előválasztást – ha megtartják, és nem hátrálnak ki belőle.

A politológus szerint az MSZP-DK-Párbeszéd áll az egyik oldalon, míg ezzel szemben “Puzsér most láthatóan építi fel a kritikus tömeget”, és talán ezek a pártok jelenleg nem is érdekeltek abban, hogy megegyezzenek, hanem megvárják, ki milyen pozíciókkal jön ki májusban az EP-választásból, és ki tud diktálni. Ő is felhívta a figyelmet arra, hogy az MSZP és a Párbeszéd viszonyában most sokkal fontosabb kérdés az EP-lista.

Borítókép: Karácsony Gergely és Puzsér Róbert / Forrás: MTI, RTL Klub