Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Brexit: May Brüsszelben egyeztet Junckerrel és Tuskkal

Brexit: May Brüsszelben egyeztet Junckerrel és Tuskkal

Theresa May brit kormányfő Brüsszelbe is ellátogat, ahol Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével egyeztet, akik azonban egyértelműen kizárták a már elfogadott Brexit-megállapodás feltételeinek újratárgyalási lehetőségét. Juncker a Twitteren jelentette be a találkozót, és megjegyezte, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit rögzítő szerződés a lehető legjobb és az egyetlen lehetséges egyezség.

“Nincs lehetőség újratárgyalásra”

– állapította meg Juncker, hozzátéve: lehet szó újabb dokumentum elfogadásáról, amelyben tisztáznának, jobban elmagyaráznának egyes kérdéseket. Tusk kedden annyit közölt, hogy délután 5 órakor kezdődik a megbeszélése Mayjel. Előző napi nyilatkozatában azonban ő is elzárkózott a szerződés módosításától:

Tusk: Nem lehet újratárgyalni a Brexit-megállapodást

Ismét napirendre kerül az európai uniós vezetők e heti csúcsértekezletén az Egyesült Királyság kiválásának ügye, de a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit rögzítő szerződésről nem nyithatók újra a tárgyalások – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfő este.

Theresa May Mark Rutte holland miniszterelnökkel és Angela Merkel német kancellárral is tárgyal. A brit miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy elhalasztják a parlamenti szavazást a kiválási egyezményről, mivel ha megtartják, akkor azt az alsóház “jelentős többséggel” elutasítaná, ezért inkább előbb megpróbál tárgyalni az uniós intézményekkel és a huszonhetekkel a képviselők nagy része által aggályosnak tartott elemekről.

Theresa May aligha tudja elérni a szerződés módosítását MTI/EPA/Will Oliver

Brüsszeli diplomáciai források megerősítették, hogy a több mint két éves, gyakran kilátástalannak tűnő egyeztetés során elért egyezséget már nem tárgyalják újra, a jövőbeli EU-brit kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozatban azonban elképzelhetők apróbb változtatások, illetve lehet szó “tisztázó dokumentumok” elfogadásáról. Hozzátették ugyanakkor: nem valószínű, hogy pusztán ezek sikerre vinnék a dokumentum brit parlamenti jóváhagyását.

(MTI)

Borítókép: Theresa May / MTI/APpool/Jack Taylor