Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bizalmatlansági indítványt nyújtanak be baloldali pártok a kormány ellen Franciaországban

Bizalmatlansági indítványt nyújtanak be baloldali pártok a kormány ellen Franciaországban

Bizalmatlansági indítványt nyújt be a francia Szocialista Párt (PS) a radikális baloldali Lázadó Franciaországgal és a Francia Kommunista Párttal együtt a kormány ellen a sárgamellényesek megmozdulásai nyomán kialakult válság kezelése miatt.

Olivier Faure, a szocialisták főtitkára múlt csütörtökön már bejelentette, hogy három baloldali ellenzéki párt bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen.

Később azonban a pártban úgy döntöttek, hogy megvárják Emmanuel Macron államfő hétfő esti beszédét a sárgamellényesek tiltakozó akciójáról.

A beszéd ismeretében a frakció egyhangúlag úgy határozott, hogy a PS csatlakozik az indítványt beadókhoz.

A szocialisták “hallatni akarják hangjukat és ismertetni konkrét javaslataikat” – mondta Boris Vallaud, a párt szóvivője. Szerinte az államfő hétfői beszédében nem adott “sem helyes, sem felelősségteljes” válaszokat a “hármas – szociális, környezeti és demokratikus – válságra”, “az intézkedéseket és a finanszírozást illetően sok területet homályosan hagyott”.

Hétfői televíziós beszédében Macron jogosnak nevezte a kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét, a vele járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak minősítette. Belátta egyúttal, hogy nem ismerte fel azonnal a szociális válság jeleit.

Macron konkrét intézkedéseket is bejelentett a tüntetők anyagi terheinek enyhítésére. A minimálbér például január 1-től 100 euróval (32 ezer forinttal) emelkedik, ami az infláción felül mintegy 10 százalékos növelést jelent. Ezenkívül a kétezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékokat fizetni (eddig csak az 1200 eurónál alacsonyabb nyugdíjak mentesültek a járulékfizetések alól), a túlórapénzek pedig adó- és járulékmentesek lesznek a jövő évtől.

A köztársasági elnök a december 1-i, erőszakos zavargásokba torkollott tüntetés után most először szólalt meg az ügyben.

A beszéd után a sárgamellényesek és az ellenzék is elismerte, hogy az elnök megtette az első lépéseket, de jelezték, hogy a tüntetések folytatódni fognak, és szombaton ismét jelentős mozgósítás várható. (MTI)

Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat