Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Rabszolgatörvény: hétfőn és kedden újabb demonstrációk jönnek

Rabszolgatörvény: hétfőn és kedden újabb demonstrációk jönnek

A munkavállalói érdekvédelmi szervezetek ma Győrben és Pécsen, holnap Szolnokon tartanak félpályás útlezárásokat. A megmozdulások a helyi ipari parkok forgalmát érintik.

Hétfőn tovább folytatódnak a szakszervezetek által szervezett megmozdulások a rabszolgatörvénynek hívott, a Munka törvénykönyvének tervezett módosításai miatt. A Zoom.hu-nak érdekvédelmi vezetők úgy nyilatkoztak, hogy Győrben déltől délután kettőig, míg Pécsen délután kettőtől négyig tartanak félpályás útlezárást. A tervek szerint kedden újabb hasonló megmozdulás jön, de már Szolnokon, utóbbi délelőtt kilenc órától délig tartana. Hozzátették, a tervek szerint ezeket a demonstrációkat 20 autóval jelentik be.

Az említett demonstrációk jellemzően olyan útszakaszokon lesznek, amelyek a helyi ipari parkok közúton zajló forgalmát érintik. A tervek szerint ezzel nem érnek véget az akciók. Amennyiben a parlament elfogadja a törvénymódosítást, akkor további megmozdulásokat szerveznek karácsonyig.

Mint ismert, még novemberben Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos nyújtott be egy olyan önálló képviselői indítványt, amely a Munka törvénykönyvének változtatásáról szólt. Ebben többek között arról volt szó, hogy megemelik a munkaidőkeretet a jelenlegi 12 hónapról 36 hónapra – erről kollektív szerződésben lehetne megegyezni. E mellett viszont az éves maximális túlóramennyiséghez is hozzányúlnának, ami persze szintén növekedne: 250 óráról 400 órára. A tervezet akkor még egyoldalúan ezt a lehetőséget a munkáltatók kezébe adta volna. Ezt kormánypárti oldalról azóta többször azzal magyarázták, hogy a bürokratikus akadályokat kívánják elhárítani az elől, hogy aki szeretne, az többet dolgozhasson.

Ezek után a munkavállalói érdekvédelmi szervezetek egyeztettek Kósa Lajossal, aki első körben számos, a szakszervezeteknek elfogadható engedményt ígért. Az ezt követő második tárgyalási fordulón, azonban kiderült, hogy azokból alig marad valami és a kormánypárt nem igazán készül gesztust tenni, s visszalépni terveitől. Így maradna a három évre kitolandó munkaidőkeret és a 400 óra is, valamint az egy éven belül heti 48 órára emelhető rendes munkaidőkeret. Azaz akár érkezhetnének a hosszabb műszakok, vagyis a hatnapos munkahét.

Múlt héten kiderült, hogy több fő ponton is módosítaná az Országgyűlés fideszes többségű vállalkozásfejlesztési bizottsága a készülő szabályozást. A bizottság például arra tett javaslatot, hogy az összesen 400 órányi túlórát csak kollektív szerződésben lehessen előírni. Ez így valójában csak a nagy cégeket érinti. Havi egy helyett havi két pihenőnapot garantálnának a törvényben azoknak, akik egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén megszakítás nélküli, több műszakos munkarendben dolgoznak vagy idénymunkások. A törvényjavaslat egy másik lényegi eleme, a 36 hónapos elszámolási keret lehetősége nem változna.

Az ügyekben végső szót kimondó törvényalkotási bizottság jelezte, ebből nem sok lehet. Ami azt jelenti, hogy a kormányoldal pávatánca – a Kósa Lajos által belengetett módosítások, majd az abból való visszalépés után – folytatódik. A szintén fideszes többségű grémium ugyanis jelezte: felejtsék el a melósok az illúzióikat, mert

nem csak kollektív szerződés esetén lehet több túlóra.