Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Macron: Jogos az elégedetlenség, az erőszak viszont elfogadhatatlan

Macron: Jogos az elégedetlenség, az erőszak viszont elfogadhatatlan

Emmanuel Macron hétfő esti televíziós beszédében jogosnak nevezte a francia kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét, a vele járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, és jelezte

tisztában van azzal, hogy egyes szavai sértőek lehettek a múltban.

A köztársasági elnök gazdasági és szociális rendkívüli állapotot hirdetett ki, és elmondta: az a célja, hogy Franciaországban ezentúl mindenki méltó módon élhessen meg a munkájából. Macron konkrét intézkedéseket is bejelentett a tüntetők anyagi terheinek enyhítésére:

a minimálbér január 1-jétől 100 euróval emelkedik,

ami az infláción felül mintegy 10 százalékos emelést jelent. A 2 ezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékot fizetni, a túlórapénzek pedig adó- és járulékmentesek lesznek a jövő évtől. Ez utóbbi, Nicolas Sarkozy volt államfő által bevezetett intézkedést, az előző elnök, a szocialista Francois Hollande törölte el. Macron arra kérte a munkáltatókat, hogy minden munkavállalónak fizessenek év végi bónuszt, amely adó- és járulékmentes lesz. (MTI)

Borítókép forrása: MTI/EPA pool/Ludovic Marin