Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Leállítják a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Leállítják a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Leállítják a kitermelést Líbia legnagyobb olajmezőjén, amelyet törzsi harcosok és helyi biztonsági erők kerítettek hatalmukba – közölték vasárnap az el-Sarara létesítményben dolgozó mérnökök és a fegyveresek szóvivője. Az értesülést egyelőre nem erősítette meg a NOC állami olajvállalat.

A Reuters brit hírügynökség szerint amennyiben igaznak bizonyul a jelentés, úgy a napi 315 ezer hordó olajat kitermelő Sarara működésének felfüggesztése a közeli el-Fíl olajmezőn való munkálatok megszakítását is eredményezni fogja Líbia törvényes rendet nélkülöző déli sivatagában. Fíl átlagosan 70 ezer hordó olajat termel naponta.

Egy helyi mérnök szerint a sararai létesítményben leállítják a kitermelést, de erre vonatkozó pontos időpontot az illetékes nem mondott. Mohamed Maigál, a magát a Fezzán Haragja Mozgalomnak nevező törzsi fegyveresek szóvivője szintén megerősítette, hogy felfüggesztik az olajkitermelést.

Két napja e tekintetben egymásnak ellentmondó értesülések érkeztek a térségből. Egy olajipari illetékes vasárnap bejelentette: az olajmezőn zajlik a kitermelés, és a NOC tárgyalásokat folytat, hogy elkerülhesse a teljes leállást.

Sarara Líbia délnyugati sivatagos térségében fekszik, ahol az államhatalom gyenge, zűrzavaros állapotok uralkodnak, a telefonkapcsolat pedig akadozik. Hírügynökségek szerint mindez megnehezíti azt, hogy megbízható információkat kapjanak a régióból.

A NOC vasárnap délben közölte, hogy a biztonsági személyzet leállíttatott néhány olajszivattyút. Az állami olajvállalat a termelőtevékenység félbeszakításával összefüggésben “katasztrofális következményekre” figyelmeztetett.

“A kitermelés leállítása az el-sararai olajmezőn katasztrofális, hosszú távú következménnyel fog járni, mert sokáig eltart majd annak újraindítása a valószínű szabotázs és lopások miatt” – áll az olajvállalat közleményében.

A törzsi fegyveresek szombaton rohanták le az olajmezőt, miután a NOC állítása szerint a kőolaj-létesítményt védő gárdisták a helyi lakosság támogatásával megnyitották előttük a kapukat. A történtekről videófelvételt juttattak el a sajtóhoz.

A törzsi harcosok ezzel azt az októberben tett fenyegetésüket váltották valóra, hogy megállítják a kitermelést, amennyiben a hatóságok nem fokozzák az elszegényedett régiónak szánt fejlesztési támogatásokat.

“Nem engedjük a Sarara olajmező újranyitását, amíg az ENSZ nem közvetít az ügyben” – jelentette ki Maigál vasárnap este. Hangsúlyozta: a déli Fezzán régiót évtizedek óta elhanyagolták, és követelte, hogy a helyben kitermelt olajból származó bevételeket helyi fejlesztési projektekre fordítsák.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után mély káoszba zuhant, több rivális frakció is verseng az ország ellenőrzéséért. A líbiaiak gyakran öntik ki a magas infláció és az infrastruktúra hiánya miatt érzett haragjukat a NOC-ra, amelyet egyfajta “fejőstehénnek” látnak az olaj- és földgázeladásokból származó több milliárd dolláros éves bevétele miatt.

Az észak-afrikai ország nemrég napi 1,3 milliárd hordóra tudta emelni olajkitermelését, amire 2013 óta nem volt példa.

Kiemelt kép: Illusztráció / Wikipedia