Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Komjáthi Imre: Elszállt az agyam a Kossuth téren, de folytatjuk, hajrá melósok!

Komjáthi Imre: Elszállt az agyam a Kossuth téren, de folytatjuk, hajrá melósok!

Az utcán “a melósok és a szakszervezetek” minden eszközzel meg fogják akadályozni a “rabszolgatörvényt”, ahogy az MSZP és más ellenzéki pártok politikusai pedig a Parlamenten belül, a maguk eszközeivel harcolnak ellene – mondta a Zoom.hu-nak Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke két nappal a kormánypárti törvénymódosító javaslat tervezett elfogadása előtt és egy nappal az ez ellen tiltakozó Kossuth téri tüntetés után.

A képre kattintva a Zoom.hu galériája nyílik a tüntetésről Fotó: Veres Viktor

A Zoom.hu élőben közvetítette a szombati tüntetést, amelyen több ezren tiltakoztak a tervezet ellen, mivel a fideszes javaslat elfogadása azt jelentené, hogy

évi 250-ről 400 órára nőhet a kiróható maximális túlórák száma.

A munkavállalókat súlyosan hátrányosan érintő fideszes javaslat elleni budapesti demonstráció egyik sokat emlegetett történése volt, hogy egy lökdösődésben megsérült az Éhségmenetről ismert Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke. A Zoom.hu is írt róla, hogy térdsérüléssel ellátták a kórházban, de az MSZP közleményével szemben a politikus nem rendőri intézkedés során sérült meg.

Komjáthi a Zoom.hu-nak most azt mondta, “szerencsétlen volt a közlemény, volt lökdösődés, földre is kerültem, rámesett egy rendőr, de nem úgy szereztem a sérülést, hogy a rendőrök letepertek, hanem odaszorult a lábam egy kőhöz”. Szándékosságot nem is feltételezett, a rendőrök csak végezték a munkájukat – mondta. Azt is elárulta, miért “tört be” a térre és ment neki a rendőrsorfalnak:

“Elszállt az agyam, forrt bennem az indulat, ráadásul a tüntetés előtt lezárták a teret, úgyhogy meg kellett mutatni: van bennünk bátorság”.

Komjáthi szerint az “ellenállás folytatódik”, méghozzá több fronton. Azt mondta, az “olyan mozgalmárok, mint én, valamint a melósok és a szakszervezetek az utcán tiltakoznak”, nem hagyják abba az országszerte kezdődött félpályás útlezárásokat, érdekképviseleti tiltakozó akciókat, ami akár sztrájkokat is jelenthet.

Kiadta a jelszót: “Hajrá szakszervezetek, hajrá melósok!”

Rabszolgatörvény: hétfőn és kedden újabb demonstrációk jönnek

A munkavállalói érdekvédelmi szervezetek ma Győrben és Pécsen, holnap Szolnokon tartanak félpályás útlezárásokat. A megmozdulások a helyi ipari parkok forgalmát érintik. Hétfőn tovább folytatódnak a szakszervezetek által szervezett megmozdulások a rabszolgatörvénynek hívott, a Munka törvénykönyvének tervezett módosításai miatt.

2925 módosítót adnak be

Az MSZP és más ellenzéki pártok, képviselők bejelentették saját politikai akciójukat a szerintük a parlamenti vita során elhallgattatott ellenzékiek miatt illegtitim eljárásban keresztülvinni kívánt törvényjavaslat ellen. Az MSZP-elnök Tóth Bertalan, a DK-s Arató Gergely, a párbeszédes Szabó Tímea és a független Szél Bernadett közösen jelentett be, hogy

2925 módosító indítványt adnak be közösen a napirendhez, amiről a házszabály szerint külön-külön kell szavaznia a parlamentnek.

Ezzel Komjáthi szerint megpróbálják ellehetetleníteni a törvény elfogadását, és ha már a munkavállalókra kiszabható túlórát akarják így megemelni, akkor “túlórázzanak a fideszesek is, hiszen külön-külön kell szavazni majd minden módosítóról, úgyhogy én nem hiszem, hogy a törvényt tényleg elfogadják szerdán.”

Igaz, volt már arra példa, hogy a kormánypárti többségű törvényalkotási bizottság úgy döntött, csomagban szavaz a Parlament több módosítóról, tehát ennek ismételt alkalmazásával a fideszesek keresztülhúzhatják az ellenzékiek akcióját, és egy-két óra alatt lezavarhatják a több ezer szavazást, és elfogadhatják határidőre a törvényt. A jelek szerint meg is próbálkoztak valami hasonlóval, legalábbis erre utal a DK-s Arató Gergely friss posztja, miszerint “12:42-kor összehivtak az Igazságügyi Bizottságot 12:45-re, hogy házszabályellenesen megakadalyozzák a napirendi módosításáról szóló javaslatok szavazását, és erőnek erejével keresztül verjék a rabszolga törvény végszavazását.”

A Párbeszéd is közölte, hogy ezzel a húzással “a Fidesz-KDNP a saját alaptörvényét is megszegve az igazságügyi bizottságban leszavazta, hogy egyenként lehessen szavazni az ellenzék közel 3000 módosító indítványáról”. A DK is felháborodott, mondván: “a házszabály szerint is törvénytelenül mindössze három perces határidővel hívták össze az Igazságügyi bizottság ülését, hogy mondvacsinált indokokkal akadályozzák meg, hogy az Országgyűlés szabályosan szavazhasson az ellenzéki pártok napirendi javaslatairól”.

“Nem vitás, ennyi módosítóról szavazni borzalmasan sok munka, mintegy 150 óra, pont annyi, amennyit a Fidesz akar lehetőségként ráterhelni az emberekre

– hát most mi is megadjuk nekik ezt a lehetőséget, de úgy tűnik, nem kérnek a munkából” – kommentálta az eseményeket az MSZP-s Harangozó Tamás.

Szabó Tímea pedig érdekes képet posztolt eközben arról, hogy készültségbe helyezték a Házőrséget:

Az ellenzéki pártok időközben azt is jelezték: ha mégis átmegy a törvény, akkor egyrészt Áder János köztársasági elnöktől kérik, hogy ne írja alá, másrészt az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak, illetve akár még népszavazást is kezdeményeznek a változtatások ellen.

Borítókép: Komjáétrhi Imre a december 8-i tüntetésen / Fotó: Veres Viktor