Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Átadták az idei Nobel-békedíjat

Átadták az idei Nobel-békedíjat

Átadták az idei Nobel-békedíjakat Oslóban. A két kitüntetett Denis Mukwege kongói orvos és Nadia Murad, az iraki kurd jazidi kisebbség tagja. Mindketten a szexuális erőszak mint háborús fegyver alkalmazása ellen folytatott erőfeszítésükért vehették át a díjat– írja az euronews.

Murad, aki saját bőrén tapasztalta meg az Iszlám Állam brutalitását, így mondott köszönetet: „Nagyon nagy megtiszteltetés ez, de tény, hogy egyedül az igazságszolgáltatás, a bűnösök elítélése állíthatja helyre a méltóságunkat. Nincs az a díj, amely kárpótolhatja népünket, amiért szeretteinknek jazidi származása miatt kellett szörnyű halált halnia”– mondta Murad, aki hangsúlyozta,

meg kell menteni az emberek életét, függetlenül a bőrszínüktől, a vallásuktól, a nemzetiségüktől.

Az idei békedíj másik kitüntetettje a sebész-nőgyógyász Mukwege, aki kórházában olyan nőket kezel, akiket erőszak ért az 1994-es ruandai népirtás utóhatásának tekinthető kongói háborúban.

„Az országoknak fel kellenne hagyni azzal, hogy tárt karokkal fogadnak, hogy

vörös szőnyeget terítenek olyan vezetők elé, akik a kisujjukat sem mozdítják a szexuális erőszak fegyverként történő alkalmazása ellen.

– mondta Mukwege.

Borítókép forrása: MTI/EPA/Haakon Mosvold Larsen