Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Világszerte 70 város kezdeményezett összefogást a tömeges migráció kezelésére

Világszerte 70 város kezdeményezett összefogást a tömeges migráció kezelésére

Szerte a világból 70 város vezetői – támogatandó az ENSZ migrációs csomagját – megállapodtak abban szombaton Marrákesben, hogy szorosabban együttműködnek a tömeges migráció kezelésében.

Az ENSZ 193 tagországa az Egyesült Államok kivételével júliusban véglegesítette a Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról című egyezményt. A csomagot a jövő hét elején hagyják jóvá a marokkói városban, de több európai ország – köztük Magyarország – úgy döntött, hogy nem csatlakozik hozzá. Ennek ellensúlyozására gyűltek össze több mint 70 város vezetői, és vitatták meg, hogyan lehet jobban kezelni a tömeges migrációt – például lakhatás és munka biztosításával -, és csökkenteni az Európába eljutni akarók számát.

“Szeretnénk, ha a nemzeti kormányok meghallanák a hangunkat. Ugyanis a migráció a városokat nehéz feladat elé állítja”

– jelentette ki Yvonna Aki-Sawyerr, a Sierra Leone-i Freetown polgármestere.

Marvin Rees, az angliai Bristol polgármestere pedig azt mondta: az ENSZ-csomag szükséges, mert lehetetlen nem tudomást venni a tömeges migrációról.

Olyan városok képviselői is jelen voltak a tanácskozáson, amelyek anyaországa már elhatározta, hogy nem csatlakozik a csomaghoz, így például az Egyesült Államok, illetve olyanokéi, amelyek anyaországa kritikus azzal szemben, így például Olaszország. Az olasz kormány megosztott az egyezményt illetően, és egyelőre nem tudni, hogy a római törvényhozás mikor szavaz a megállapodásról.

A városok ígéretet tettek arra, hogy “támogatják a menekültek megfelelő fogadását, és növelik a befogadó helyek számát”. (MTI)

Fotó: MTI/EPA