Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nyelvtanárt ítéltek el kémkedés miatt Kínában

Nyelvtanárt ítéltek el kémkedés miatt Kínában

Kémkedés miatt hat év börtönbüntetésre ítéltek Kínában egy japán nőt – közölte szombaton a Kyodo.

A japán hírügynökség a kínai-japán kétoldalú kapcsolatokat ismerő forrásokra hivatkozva közölte ezt. A konkrétumokat mellőző jelentés szerint az ítéletet előző nap hozta meg egy sanghaji bíróság. A szabadságvesztés mellett 50 ezer jüan (kétmillió forint) vagyonelkobzásra ítélték az 57 éves kínai származású japán nőt. A büntetés letöltése után kitoloncolás vár rá.

Az elítélt egy tokiói központú japán nyelviskolát vezetett, és 2015 júniusában tartóztatták le Sanghajban kémkedés gyanújával. Egy évre rá emeltek vádat ellene. A japán hírügynökség megjegyzi, hogy Kína az utóbbi években fokozta a külföldi személyek és szervezeteket megfigyelését. Amióta 2014-ben hatályba lépett az új kémelhárítási törvény, majd a rákövetkező évben az új nemzetbiztonsági törvény, megszaporodtak a kémkedés miatti letartóztatások Kínában. (MTI/Kyodo)

Fotó: MTI/EPA/Hong Vu