Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Felfalják Erdélyt az ortodox templomok

Felfalják Erdélyt az ortodox templomok

A Capa-nagydíj egyik ösztöndíjasa lett Bánhegyesy Antal az ortodox templomokról készülő projektjével. Fotósorozatát egy nyárádtői eset inspirálta, amikor az erdélyi faluban egy több száz éves görög-katolikus templomra ráépítettek egy ortodox templomot, teljesen bekebelezve azt.

“Romániában, Kolozsváron születtem, és gyermekkorom óta figyelem az ortodox templomok terjeszkedését Románia számos területén. 2017 elején kezdtem a jelenséggel fotósként foglalkozni, amiben a kiindulópontot elsősorban a nyárádtői eset jelentette számomra. Nyárádtő egy erdélyi falu, ahol a több mint száz éves görögkatolikus templom a kommunizmus idején az ortodox egyház tulajdonába került, később pedig köré építettek egy ortodox templomot. Fontos kérdésként merült fel bennem az ortodoxia jelenléte és térhódítása egy tágabb kontextusban, Románia teljes területén” – írja Bánhegyesy Antal a projektjéről.

Fotó: Bánhegyesy Antal

“Számos példa alátámasztja a felvetésemet, miszerint Romániában robbanásszerűen megnövekedett az ortodox templomok terjeszkedése. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a román kommunizmus homogenizációs, azaz egységesítő mechanizmusairól írtam az alapszakos szakdolgozatomat. A történelmi háttér, ami megalapozta kutatásomat, a 19-20. század alatt végbement változásokat érinti, amikor is Románia területe megsokszorozódott, olyan külön provinciák egyesültek egymással, ahol különböző kultúrával és nemzeti identitással rendelkezett a lakosság.”

Fotó: Bánhegyesy Antal

“A kommunizmusban indult ennek a sokféle identitású románságnak, valamint etnikumoknak a homogenizálása, amit egyfajta nemzetépítési olvasztótégelyként képzelhetünk el. A későbbiekben ennek a folyamatnak az egyház is részévé vált.

A rendszerváltást követően Romániában több mint 7 ezer ortodox templom épült, ma több mint ezer építkezés alatt áll. Ez azt jelenti, hogy huszonhét év alatt minden második nap átadtak egy ortodox templomot.”

Fotó: Bánhegyesy Antal

“A közpénzből való támogatások mértékét nézve nagyon jól érzékelhető a politikai mozgatórugó. Az országban elismert 18 felekezet közül a templomépítésekre szánt összegek 87%-át az ortodox egyház kapja. Ez a vallási homogenizáció egy újabb fázisát jelenti a már 19. század óta jelen lévő nemzetépítési és nemzetegységesítő hagyománynak, amiben most a nemzeti identitás és a felekezeti hovatartozás szoros kapcsolatban állnak egymással.”

Fotó: Bánhegyesy Antal

“A munkám során sok, a templomokkal valamilyen módon kapcsolatban álló emberrel találkoztam, lakosokkal, az egyház képviselőivel, építészekkel. A legutóbbi fotózásom során azt tapasztaltam, hogy az emberek nagyon feszültek: félve engedik, hogy képeket készítsek a templomokról, kétkedve néznek rám, hogy mit keresek ott. Több konfliktusom is volt már emiatt az egyház dolgozóival és a vezetőkkel.”

Fotó: Bánhegyesy Antal

(Capa Központ)