Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elfogyhat a pénz az MTA kutatóközpontjaiban

Elfogyhat a pénz az MTA kutatóközpontjaiban

Olyan sebeket ejt a kormány az MTA gazdálkodásán, amelyek nem gyors halált hoznak, hanem lassú elmúlást.

Bizonytalanságot és feszült helyzetet teremtett az Akadémia kutatóintézeteinél a kormány azzal, hogy belengette a dologi kiadások finanszírozásának megvonását. Bár ez egyelőre nem lehetetleníti el a kutatómunkát, a helyzet gyorsan változhat, és óriási fenyegetést jelent, hogy nem lehet előre tervezni – írja a Népszava.

Kétségessé válik például egy-egy kötet kiadása, egy konferencia megszervezése, vagy épp egy külföldi tanulmányút előkészítése – így vont mérleget a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egyik kutatóintézetének munkatársa tegnap, egy nappal azután, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter világossá tette: forráselvonással gyakorolna nyomást az intézmény vezetésére a finanszírozás központosítása miatt kirobbant vitában.

Ha a szaktárca beváltja fenyegetését, akkor a következő negyedévben mintegy kétmilliárd forinttól esne el a 10 kutatóközpontból – ezeken belül 39 kutatóintézetből – és 5 önálló kutatóintézetből álló hálózat.